Abonner via RSS eller E-post

Innlegg i Klassekampen: Store forskjeller er et problem

Publisert den 26.07.2017 i Blogg

Det var en sak i Klassekampen i går med overskriften «Tar økende forskjeller med stor ro». Innen klokken 7.30 hadde jeg sendt dette leserinnlegget til avisen. Det kommer nok på trykk i løpet av noen dager. Jeg skal ikke beskylde avisen for å sitere feil, men innholdet og vinklingen i artikkelen representerer ikke det jeg mener på en særlig god måte.

Økende ulikhet er et problem

Jeg tar ikke økt ulikhet «med stor ro» som Klassekampen skriver i en fortolkende overskrift. Som konservativ mener jeg vi skal beholde Norge som et land med relativt små forskjeller. Økte forskjeller innad i mange vestlige land er et av de store problemene i vår tid, men jeg synes ikke dermed at vi behøver å importere en debatt ukritisk fra USA.

Men la meg først slå fast et poeng hvor jeg er enig med den radikale venstresiden: Ulikhet er ikke utenfor politisk kontroll. Frihandel mellom land, globalisering, gunstige skattesystemer som belønner investering og arbeidsplasser, alt dette kan endres for å presse ned de økonomiske forskjellene i Norge på kort sikt. Vi kan melde Norge ut av handelsavtaler, satse på selvberging, skattelegge inntekt mye hardere (80-90 prosent marginalskatt?) og innføre en drakonisk arveavgift som rammer både familieeide bedrifter og folk flest. Det vil få de økonomiske ulikhetene ned i et land som allerede har små forskjeller. Men det vil også gjøre Norge, folk flest og de fattige fattigere. På sikt vil det kanskje til og med øke ulikheten. Poenget mitt er enkelt: Langt inn på venstresiden godtar vi økonomiske forskjeller fordi det også gir større verdiskaping og mer velferd for oss alle. Vi godtar økonomiske forskjeller fordi vi ønsker en markedsøkonomi. Det er vel omtrent det samme som Jonas Gahr Støre svarte i Klassekampen da han sa at det ikke var noe mål i seg selv å hindre folk fra å bli rike.

Er dermed økende forskjeller uproblematisk? Nei!

Norge er fortsatt et av landene med minst forskjeller i verden. Vi er også et land med høy sosial tillit. Folk stoler på hverandre. Dette er et avgjørende trekk ved Norge som vi må ta vare på. Det er neppe mulig dersom forskjellene øker kraftig. Men samtidig er det verdt å minne om at den sosiale tilliten i Norge trolig har økt i de siste tiårene, samtidig som de økonomiske forskjellene også har økt svært moderat.

Det er minst tre måter økende forskjeller kan bli et problem på:

For det første hvis flere faller utenfor, og det store flertallet rykker fra. Derfor er det avgjørende med en god skole, styrking av rus- og psykiatri, et NAV som fungerer og så videre. Dette utenforskapet kan i verste fall gi en ny, permanent underklasse.

For det andre dersom folk flest opplever stagnasjon, mens elitene og de på toppen rykker fra. I svært gode tider som Norge har hatt de siste tiårene, er det mindre viktig om forskjellene øker litt (hadde de økt mye ville det vært annerledes) fordi også vanlige lønnsmottakere får det mye bedre.

For det tredje, dersom de på toppen frakobler seg fra resten av samfunnet. Det er ikke bare et problem dersom de fattige blir fattigere, og det er ikke slik at hva de på toppen tjener er uten betydning. Særlig gjelder det dersom samfunnstoppen også melder seg mentalt ut av samfunnet og bryter de uskrevne normene som bidrar til å holde samfunnssolidariteten ved like. Det kan for eksempel skje dersom lønningene på toppen og lønningene blant vanlige folk frikobles helt.

Og da har jeg ikke en gang nevnt økende sosiale og kulturelle forskjeller som jeg mener også kan true den sosiale tilliten.

Det viktigste for å beholde små forskjeller er gode ordninger som gir utdanning til alle og et helsevesen som ikke er forbeholdt dem med god økonomi, et organisert arbeidsliv og ansvarlig lønnsdannelse, og et skattesystem som klarerer å forene behovet for å oppmuntre til arbeid og innsats med omfordeling og progressivitet.

Del på Facebook | Del på Twitter

5 Kommentarer

Alejandro Alexander Gaarder-Villaseca

30.07.17

Hei

Prøver du å få kontakt med meg?
Jeg kan sette av litt tid til deg.

Mvh

Alejandro Alexander

Jorald Høss

06.12.17

Gi en million i skattelette til en milliardær og den millionen vil pløyes inn i aksjemarkedet eller eiendomsmarkedet og vil aldri bli sett igjen i realøkonomien.

Gi en million i skattelette til lavtlønte, så vil de bruke pengene til å kjøpe varer og tjenester i lokalmiljøet og krone for krone gi en boost til det lokale næringslivet, som igjen kjøper varer og tjenester fra større bedrifter.

Ringvirkninger skapes altså best av trickle UP, ikke av trickle Down, slik høyresida forfekter.

Gi lavtlønte skattelette, så vil det også fremstå som mer fristende for eventuelle unnasluntrere å finne seg jobb. En annen av høyresidas kjepphester.

Så man må vanne røttene, ikke blomstene. Da vil økonomien vokse, ulikhetene jevnes ut, lykken blomstre og velstand vil bre seg i hele nasjonen.

NokErNok

20.06.20

Den eneste grunnen til at vi har så store forskjeller i Norge nå, er at en gjeng idioter slapp inn halve verden. Norge gikk jo på skinner, vi lå ann til å bli verdens absolutt beste land på alle områder. Andre land hadde sendt delegasjoner til oss for å lære hvordan man bygger et land.

Men så slapp idiotene inn en halv million nav-snyltere som ikke gjør noe annet enn å syte å lage problemer. Og nå er vi snart like ille som Sverige. 70 år med hard jobbing ble ødelagt på 5 år.Og det vil kun bli verre, man ser det hver dag nå. Mer vold, mer elendighet, mer problemer, mer syting. Hver eneste jævla dag. Og dette kunne så enkelt ha blitt unngått, hvis idiotene bare forsto at man løser ingenting når man importerer hele verdens problemer til Norge. Nordmenn er verdens mest lettlurte, naive og idiotiske folkeslag. Vi ofrer alt vi har jobbet for bare for at ALi Baba skal få snylte på nav og slippe å jobbe. Det er en skam, hadde min far sett det som nå skjer, så hadde han klikket fullstendig. Han jobbet hardt hele livet for dette landet. Og nå er alt borte, samholdet er borte, tilliten er borte, tryggheten er borte, alt er borte. Og våre polikere er en gjeng overbetalte, korrupte globalistselskende svin som nå jobber for hele verden, unntatt Norge. Men de klarer ikke å forstå hvor politikerforakten kommer fra, det blir for vanskelig for dem. De har jo aldri gjort noe feil, de har ingen evne til å ta selvkritikk. Bare se på Støre, han fikk spørmålet på tv; «Hvorfor mister dere så mange velgere nå?». Og han ante ikke, han ikke ikke den minste ide om hvorfor det skjedde. Fordi han er ufeilbar og gjør ingen feil. Det må vel være noe feil med velgerene…. Vi har ikke hatt èn eneste god politiker i dette landet siden 1950-tallet. Faan ta dem alle sammen. De knuser alt vi har bygget opp, de knuser våre barns fremtid.

Milwaukeexor

15.12.20

Since manuscripts are subject to deterioration

KorruptePolitikerSvin

19.12.20

Selvfølgelig får vi økte ulikheter i Norge. Og det vil kun øke mer. Fordi dere politikere har importert den tredje verden. Når dere plasserer den tredje verden i Norge, verdens mest tolerante, moderne, trygge og beste land, så øker ulikhetene. Alle forstår dette, unntatt dere politikere. Hva forventet dere egentlig? Jeg vil gjerne vite hva dere overbetalte og inkompetente idioter forventet. En lyserosa verden hvor alle mennesker fra hele verden holdt hverandre i hendene og sang kumbaya og levde på NAV? Sverige prøvde det og se på Sverige nå. Et u-land i Skandinavia, en muslimsk enklave i vårt Skandinavia. Et land totalt ute av kontroll, et land som snart slutter å eksistere. Så hva faan forventet dere?? Den neste politikeren jeg hører prate om `ulikheter` og `bedre integrering` og `mer penger!» bør springe fort. Jeg klarer faan ikke mer av dette latterlige tøyset dere driver med. Jobben deres er å sørge for at Norge fungerer og at nordmenn har infrastruktur og alt de trenger. Og det er alt, det er jobben deres. Det er det eneste dere skal bruke tid på. Og nå er det mange, mange år siden dere gjorde jobben vi betaler dere for å gjøre. Dere får ihvertfall ingen respekt, ingen støtte, ingen stemmer, ingenting. Dere får ingenting annet enn kjeft, fordi dere fortjener det. Dere skulle hatt god gammeldags juling. Det er problemet deres, dere har aldri fått nok juling.

Har du en mening?