Abonner via RSS eller E-post

Skatteforvirring

Publisert den 26.08.2014 i Blogg

Det er en interessant debatt hva slags skattesystem som er det optimale for et samfunn. Et skattesystem som gir flest mulig oppmuntringer til å skape verdier, og — dersom man ønsker — samtidig har en omfordelingseffekt eller er rettferdig, som noen vil si. Det går en slags debatt om dette for tiden i kjølvannet av både Piketty-boken og DNs runde om formueskatten. Nå er det ingen partier som går for det de fleste økonomer vil hevde er mest fornuftig, nemlig å veksle inn skatt på kapital som kan investeres i f.eks. arbeidsplasser (dumt) med skatt på bolig og eiendom (smart, i følge økonomer). Arbeiderpartiet, som ved flere korsveier har problematisert formueskatten, tar heller ikke den logiske konsekvensen av at de mener formueskatt er skadelig samtidig som de ikke ønsker å gi slipp på inntektene. Det er også grunnen til den forvirringen som er rundt APs skattepolitikk for tiden. Ingen vet nemlig om AP ønsker å gjeninnføre f.eks. arveavgiften eller øke formueskatten dersom regjeringen senker den.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?