Abonner via RSS eller E-post

Høyblokka — bindeleddet

Publisert den 26.05.2014 i Artikler, Blogg

Høyblokka blir stående. Både økonomer og kritikere av moderne arkitektur vil bli misfornøyde.

Som så mange andre, har jeg mine meninger om arkitektur og byplanlegging. Jeg har ingen faglig bakgrunn for mine meninger, men litt kan man jo tillate seg selv om man ikke er ekspert, men bare skal bo med byggene. Jeg er ikke blant de mest konservative eller klassisk orienterte, men også skeptisk til svært mye samtidsarkitektur, særlig fordi bymiljøene rundt sjelden får det livet man forestiller seg (eller seg på tegningene).

Høyblokka er hjertet i regjeringskvartalet. Det er noe verdig med bygget i all sin høye renskårenhet, men samtidig har funksjonalismen/modernismen aldri vært den stilen som har appellert mest til folk utenfor arkitektmiljøene. Hvorfor bør da Høyblokka bli? Det er både lite økonomisk, og et bygg svært mange mener er lite pent.

Jeg har i hovedsak lent meg på en begrunnelse, og unnlatt å vurdere byggets kvaliteter eller manglende sådanne: Høyblokka vil bli bindeleddet mellom det som var og det som kommer. Et nytt regjeringskvartal må ta med seg noe av det som ble angrepet. Høyblokka er symbolet på statsadministrasjonen. Å rive den ville være å forsøke å kutte båndene til fortiden.

Benytter for øvrig anledningen til å anbefale En sort bok om arkitektur. Artig og interessant!

 

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Dag Einar Flatestøl

08.06.14

Som stortingsrepresentant fra Telemark for Høyre er du for tiden medansvarlig for at vårt sykehus på Rjukan (og Kragerø) blir lagt ned av den regjering du er medlem av.

I valgkampen antydet ikke Høyre at man ønsket å legge ned Rjukan Sykehus. Hvilket ikke hadde ført til så mange høyrestemmer her i Tinn Kommune.

Blir dette stående har jeg stemt Høyre for siste gang i mitt liv.

hilsen Dag Einar Flatestøl

Har du en mening?