Abonner via RSS eller E-post

Den skotske opplysningen

Publisert den 25.04.2014 i Blogg

NRK har samlet en rekke svært gode historiske dokumentarer på sine hjemmesider. Her er dokumentarer om det norske Stortinget, den kronglete veien til grunnlov i 1814 — i skyggen av Napoleonskrigene i Europa, og om de åndelige strømningene i Europa fra slutten av 1700-tallet. Blant opplysningsfilosofene er det franskmannen Diderot som dras frem. Diderot var en radikal samfunnskritiker, i opposisjon til datidens eneveldige monarki og den katolske kirkens makt. Det er ofte nettopp franskmennene som dras frem når opplysningstidens filosofer diskuteres. En mindre kjent strømning er opplysningen som på samme tid foregikk i Storbritannia, særlig i Skotland.

Den skotske opplysningen var, som den franske, fundert på en tro på fornuften, men unngikk samtidig (etter min mening) noen av den radikale franske opplysningens fallgruber. Kanskje ikke helt rettferdig har den franske opplysningen ofte blitt koblet til den franske revolusjonen, og en tanke om at samfunnet måtte bygges på nytt av basert på fornuften. Den engelske og skotske opplysningen er mer moderat, trolig er en viktig årsak at de politiske forholdene i Storbritannia var annerledes enn i Frankrike. I sistnevnte land rådet det absolutte monarki, i Storbritannia hadde man siden Den ærerike revolusjonen i 1688 hatt et konstitusjonelt monarki og et (til datiden) sterkt parlament.

Konklusjonen?

Se dokumentarene  på NRK! De er stort sett fabelaktige. Men hvis du er interessert, les om den skotske opplysningen også (pluss noen engelskmenn og irer). Her finner du spennende tenkere som Adam Smith, Adam Fergusson, David Hume og Edmund Burke — mange av de virkelig store navnene i liberalistisk og konservativ idétradisjon.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?