Abonner via RSS eller E-post

Opposisjon lærer naken idealist å spinne

Publisert den 30.01.2014 i Blogg

Nød lærer naken kvinne å spinne. Opposisjon lærer politiske miljøer verdien av å debattere og tenke.

I disse dager får venstresiden et nytt tidsskrift på nett, Manifest tidsskrift. Redaktør er Mimir Kristjansson. Jeg har tidligere vært skeptisk til Manifest-miljøet. Ikke av den åpenbare grunnen at de står langt, langt til venstre i det politiske landskapet, men fordi de har båret preg av å være mer aktivister enn en debattarena. Det er ikke noe galt i å være et aktivistmiljø som skyter fakta og argumenter mot motstanderne, det gjør det bare mindre interessant for oss utenfor menigheten.

Manifest tidsskrift bærer bud om å være noe litt annet. Redaktøren er åpen på at inspirasjonen er hentet blant annet fra Civita og Minerva. I nettopp Minerva skriver han for eksempel:

«The right seeks converts and the left seeks traitors» skriver komikeren Russell Brand i sitt mye omtalte essay i The New Statesman om behovet for en spirituell revolusjon mot kapitalismen. Brand har et poeng. I leninistisk partiteori kan borgerskapet ha mange partier. Arbeiderklassen, på sin side, kan bare ha ett. Mens høyresida tradisjonelt har hatt en pluralistisk tradisjon, har venstresida tradisjonelt vært monoteistisk. Det finnes bare én Gud, og partiet (i bestemt form, trykk på første stavelse) er hans profet.

 En av hemmelighetene bak både Civita og Minerva er nettopp takhøyden og vekten som legges på fri, åpen og ærlig debatt som en viktig verdi i seg selv. I tråd med det beste fra liberal og konservativ ideologi er ikke målet alt, veien dit er minst like viktig.

Det gjenstår å se om venstresidens nye tidsskrift klarer å bli en åpen, interessant og skarp arena som det er verdt å følge. Jeg ønsker i hvert fall lykke til!

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?