Abonner via RSS eller E-post

Kriminaliteten går ned, pessimismen opp

Publisert den 16.01.2014 i Blogg

Ungdommen i Oslo har aldri oppført seg bedre, sier politimesteren i Aftenposten i dag. Nå er det en rekke nyanser og forbehold knyttet til kriminalitetsstatistikken, for eksempel skrev Dagsavisen for en tid tilbake at det blir «mindre kriminalitet, men den blir grovere». I saken fra Aftenposten ser vi også at det var flere ran i hovedstaden. Like fullt er, grovt skissert, trenden i Vesten at kriminaliteten har minket de siste tiårene. USA er et godt eksempel. Der ble det mer kriminalitet i årene etter 2. verdenskrig, med en topp rundt 70-tallet, før tallene igjen pekte nedover fra 1990-tallet og utover.

Det gir grunn til å tenke to ganger før man godtar premisset i en del samtidskritiske diagnoser. Jeg må skynde meg å legge til at jeg selv har en betydelig dose kulturpessimisme i meg (eller kulturbekymring, som jeg foretrekker å kalle det), og det er ikke nødvendigvis en motsetning mellom å mene at vi har grunn til bekymring pga. normoppløsning, forskjeller e.l. samtidig som flere statistikker peker i motsatt retning. Men det er verdt å tenke over utsagn som for eksempel:

«Økte økonomiske forskjeller fører til mindre fellesskap og flere sosiale problemer.» Jeg tror det ligger noe her, og det er godt belegg for å si at samfunn med enorme forskjeller også har høyere kriminalitet. Noe annet er det som hevdes her. I USA — og Norge — har for eksempel de økonomiske forskjellene gått opp (Rettet), samtidig som kriminaliteten har gått ned. Det kan finnes mange forklaringer på det, men det er verdt å merke seg.

«Innvandring fører til høyere kriminalitet.» Igjen, her kan det nok ligge noe. Vi vet at f.eks. asylsøkere er overrepresentert i krimstatistikken, men igjen har altså Norge har en svært høy innvandring i en periode hvor kriminaliteten også har gått ned.

«Vi lever i en periode med totalt moralsk forfall. Vi må tilbake til kjerneverdiene fra før 1968.» OK, jeg er ikke en homser-inn-i-skapet, kvinner-til-kjøkkenbenken konservativ, men jeg kan av og til føle (og mene å kunne støtte opp med analyser) at noe er gått tapt siden de gode, gamle dager. Jeg har ikke sett historiske tall for Norge, men i USA var kriminaliteten på vei opp på 50-tallet, mens den i dag fortsatt er på vei ned.

Moralen i blogginnlegget? Å være bekymret er en dyd, særlig for konservative. Men det er verdt å titte litt på hva tallene sier også.

 

 

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Jon

16.01.14

«I USA — og Norge — har for eksempel de økonomiske forskjellene gått ned, samtidig som kriminaliteten har gått ned. Det kan finnes mange forklaringer på det, men det er verdt å merke seg.»

Er dette en tasteglipp? Du mener at forskjellene har økt?

19.01.14

Noen mener nedgangen i kriminalitet skyldes at det er blitt lov med abort. Du kjenner sikkert til diskusjonen. 🙂 http://en.wikipedia.org/wiki/Legalized_abortion_and_crime_effect

Har du en mening?