Abonner via RSS eller E-post

SV + Miljøpartiet = sant?

Publisert den 30.10.2013 i Blogg

For rundt femten år siden hadde Kristin Clemet et utspill hvor hun tok til orde for å slå sammen Høyre, Venstre og FRIdemokratene (de liberalistiske utbryterne fra Frp) til et parti. Det ville bli et stort, liberalt parti med noen konservative islett. Debatten etterpå var interessant, men selvfølgelig skjedde det ikke noe. Å slå sammen partier er vanskelig, og i Norge skjer det ytterst sjeldent. Frisinnede Venstre gikk i praksis inn i Høyre på 30-tallet en gang (om jeg ikke husker feil), Arbeiderpartiet fikk forent sine sosialdemokratiske og kommunistiske fløyer og Rødt er en sammenslåing av gamle AKP og Rød Valgallianse.

Sosialistisk Venstreparti er et resultat av politisk ekteskap. Da Sosialistisk Folkeparti ble dannet av den utenrikspolitiske opposisjonen i Ap, mens Sosialistisk Valgforbund samlet forskjellige grupperinger på venstresiden. Det var for eksempel grunnen til at NKPeren Reidar T. Larsen ble parlamentarisk leder i SV.

Bård Vegar Solhjell tenker nå i samme baner som Kristin Clemet en gang gjorde. Han mener SV og Miljøpartiet burde slås sammen. Erik Solheim har tidligere tenkt tilsvarende tanker. Utspillet møter mye motstand, men debatten er interessant. Solhjell er en gløgg fyr, og boken han skrev om norsk politikk er blant de absolutt bedre politiske bøkene fra de siste årene. Problemet er at Solhjell, så vidt jeg kan registrere, representerer et bestemt syn på SV: Solhjell er venstreliberal, inspirert av bla. Rawls og ser på miljøproblemene som vår tids største utfordring. Det er han nok ikke alene om, verken i SV eller andre steder, men han synes å glemme at SV også er et sosialistisk parti som fortsatt bærer sterkt preg av klasseanalyser, tilknytning til fagbevegelsen (eller et ønske om det) og stor vekt på fordelingspolitikk. Solhjell er også for en radikal fordelingspolitikk, men han har ingen sosialistiske analyseverktøy i kassen sin. Ikke dermed sagt at han er lenger til høyre, han har bare en annen ideologisk innfallsvinkel til politikken enn den klassisk sosialistiske — noe han for øvrig deler med Erik Solheim.

Debatten er som sagt interessant, men motkreftene er sterke. Det blir spennende å se om noen støtter Solhjell eller om han blir stående alene.

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

Jan

02.11.13

Tviler på at MDG er særlig motivert for selvmord når de endelig begynner å gjøre seg markert og få gjennomslag.

Knut Erik Ballestad

08.11.13

Ikke at det er direkte relevant ift innlegget ditt, men som miljøopptatt Høyre-medlem så er det svært skuffende å se at dere i budsjettet halverer støtten til utbygging av infrastruktur for lading av elbiler, ref: http://elbil.no/politikk/1148–budsjettkutt-er-en-katastrofe

Har dere noen planer om å skaffe midler til slikt i andre deler av budsjettet, eller blir fasiten som nevnt i artikkelen på elbil.no?

Knut Erik Ballestad

08.11.13

Noe å skjele til mtp Norges fremtidige politikk på dette området:
http://www.forbes.com/sites/justingerdes/2013/02/26/estonia-launches-nationwide-electric-vehicle-fast-charging-network/

Har du en mening?