Abonner via RSS eller E-post

Straffeavgift for ikke-organiserte

Publisert den 08.04.2013 i Blogg

I dagens Klassekampen går lederen for de næringsmiddelansattes fagforening ut med et klart krav: De som ikke er organisert, bør betale en eller annen form for avgift. Hvorfor? Jo, fordi «de allikevel får alle godene som blir fremforhandlet». Det er et mildt sagt lite prinsippfast forslag.

Organisasjonsfriheten innebærer også retten til å ikke være organisert. Det er en kjerne i ethvert demokrati. Å straffe noen økonomisk for å ikke organisere seg, innebærer naturligvis et brudd på denne organisasjonsfriheten. Men et annet, praktisk argument er også verdt å ha med. Det stemmer at ikke-organiserte nyter godt av det som er fremforhandlet av fagforeningene, for eksempel lønn og arbeidstider; men de er også bundet av det. En ikke-organisert arbeidstaker kan ikke fritt forhandle seg frem til lønn eller arbeidsvilkår i bedriften, selv om hun skulle mene at hun selv kunne oppnådd et bedre resultat enn de andre. For noen kan dette være en ulempe.

Det er også verdt å merke seg at dagens fradrag for å være med i fagforeninger er en slags oppmuntring fra storsamfunnet til å organisere seg. Det synes jeg er greit, men å straffe de som velger å holde seg utenfor, det er feil vei å gå.

For litt mer teknisk informasjon, se denne lenken om det såkalte ufravikelighetsprinsippet.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?