Abonner via RSS eller E-post

Hvis klær kunne fortelle

Publisert den 19.02.2013 i Blogg

Jeg hastet gjennom gangen mellom kontoret mitt og stortingsbygningen i dag tidlig. Men brått måtte jeg stoppe opp. Der hang utstillingen «Hvis klær kunne fortelle». Ordene er sterke nok, men klærne som henger der gjør det enda verre. Utstillingen viser frem klærne til barn som har blitt ofre for vold, blant annet Christoffer hvis mormor var på utstillingen i dag.

Å vise frem klærne til barn som er mishandlet og drept er et svært sterkt virkemiddel. Ja, det kan (og bør?) også problematiseres. Bidrar det til å bringe tragediene nærmere oss eller blir virkemidlene for sterke? Er det uproblematisk å stille ut klærne fra døde mennesker i en «vanlig» gang på Stortinget? Er det tilstrekkelig respekt for de døde?

De pårørende til barna har helt sikkert tenkt grundig gjennom disse spørsmålene. Og selv om vi andre kan gjøre oss våre tanker, er det de pårørende som i siste instans må få siste ord. De har nok veiet for og imot, men kommet til at problemstillingen — og det å gjøre noe — er viktigere. Er viktigst. Jeg har dyp respekt for de pårørende som velger å dele sine historier på denne måten. Vi vet at dette foregår. Like fullt er utstillingen en vekker.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

[…] på hva det gjør med en slik utstilling å få plass på Stortinget. Like etterpå blogget Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen om hans inntrykk av den samme utstillingen, noe som økte min interesse ytterligere. Her har en […]

Har du en mening?