Abonner via RSS eller E-post

Sladder og vås

Publisert den 31.01.2013 i Blogg

Det er nesten litt parodisk. Anniken Huitfeldt oppfordrer folk til å tipse NAV dersom de mistenker trygdesvindel. Følgende utveksling står i VG Nett (min utheving):

Huitfeldt: (…) Mange forteller meg historier om folk de kjenner som lurer systemet. Da svarer jeg alltid: Si fra! sier Huitfeldt.

VG: Sladre på naboen, rett og slett?

Huitfeldt: Nei, det er nettopp den ordbruken jeg vil bort fra. Ordet «sladre» stempler den som sier fra. I annen økonomisk kriminalitet snakker man om å varsle. Og trygdesnylting er ingen privatsak, det er økonomisk kriminalitet. Å si fra er ikke å sladre, men å varsle, sier Huitfeldt engasjert.

Og hvordan blir oppslaget i VG? Jo:

La meg gjenta Huitfeldts argumenter: Å sladre betyr å tyste, å varsle om noe en egentlig ikke burde varsle om. Det er en måte å stemple den som sier fra på. Implisitt i VGs vinkling ligger derfor at trygdesvindel egentlig ikke er så farlig, det er smålig å varsle om det. Men trygdesvindel er kriminelt, det underminerer både velferdsordningene våre og tilliten mellom folk. Vil VG også kalle det å varsle om lommetyveri eller hvitsnippkriminalitet for «sladder»?

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Helene Mikkelsen

03.02.13

Forklar meg, unner du meg ikke penger nå kanskje? Kanskje jeg skal prøve meg på hele NAV-systemet, så kan alle studenter vite om det, takk på forhånd!
Mvh,
Lektorstudent

Har du en mening?