Abonner via RSS eller E-post

Hvem eier kunsten?

Publisert den 18.10.2012 i Blogg

I dagens Klassekampen langer (i følge Klassekampen) idehistoriker og forfatter Gudmund Skjeldal ut mo det han mener er misbruk av Nordahl Griegs dikt (ikke på nett dessverre). Forfatteren har akkurat gitt ut en bok om Grieg og påpeker ikke bare at poeten var Moskvatro kommunist, men trolig også tilhenger av svært harde virkemidler i kampen mot fascismen. Om bruken av diktet Til Ungdommen sier Skjeldal blant annet at: «Men hvis vi skal lete etter forfatterens intensjoner og ideer bak diktet, må vi likevel spørre om diktet er ment i humanistisk ånd. Nordahl Grieg foraktet norsk humanisme, slik han oppfattet den.»

Skjeldal kommenterer også at Jens Stoltenberg leste diktet 17. mai 1940 under et besøk i Afghanistan. Det er «ubehagelig», mener Skjeldal, at et dikt skrevet mot en okkupasjonsmakt blir brukt i en setting hvor Norge selv «nærmest er en okkupasjonsmakt».

Det hele reiser et svært interessant spørsmål, nemlig hvem som kan si å eie kunsten. Har kunstneren — eller de etterlatte — rett til å styre hvordan kunst brukes eller blir oppfattet? Historisk finnes det flust av eksempler, fra de alvorlige som nazistenes ivrige bruk av Wagner eller Nietzsche, som til gjengjeld hadde blitt omskrevet av sin søster etter sin død; til de morsomme, som Johnny Marr i The Smiths som forbød David Cameron å like musikken deres.

Vi har naturligvis også debatten i forbindelse med Knut Hamsun, en forfatter jeg personlig setter svært høyt, men som også begikk de mest alvorlige feil som menneske.

Det er både riktig og viktig å forsøke å finne personen bak kunsten, men i en forstand er selve verket umulig å styre — og bør heller ikke styres. Nordahl Griegs verk har i dag fått en posisjon uavhengig av den hardbarkede kommunismen til forfatteren selv. Verkene lever sine egne liv. I en viss forstand vil de da også «misbrukes», tas ut av sammenheng, kanskje banaliseres, i noens øyne. Jeg har ikke et klart og tydelig svar annet enn at slik må det med nødvendighet være.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?