Abonner via RSS eller E-post

Budsjett og raseri

Publisert den 10.10.2012 i Blogg

I et oppslag i Dagsavisen i dag, sier jeg at «det er for lite respekt for Stortinget». Eller, som guttene og jente på desken har fått det til å bli, Jeg «RASER OVER STORTINGSKULTUREN». Jeg har tidligere skrevet om latskapen ved å bruke ordet RASER for å fremme politisk debatt, men det skal få hvile i denne omgang. Selve saken er helt presis.

Hva er problemet?

For det første budsjettlekkasjonene, som i år har vært flere enn noen gang. Politikken kan av og til virke triviell, men statsbudsjettet påvirker fem millioner liv når det legges frem (pluss alle de i utlandet som Heikki Holmås mener Høyre vil drepe). Det er regjeringen som legger frem budsjettet og Stortinget vedtar det. Det gjør vi, for å si det litt pompøst, på vegne av velgerne som har gitt oss tillit. Når store deler av budsjettet lekkes ut på forhånd, er det et problem på flere måter:

– Godbitene selges ut, men uten at vi får en sjanse til å diskutere helheten. Det gjør politikken mer fragmentert.
– Lekkasjene betyr også at regjeringen kan styre informasjonen rundt budsjettet i stedet for at helheten legges frem for Stortinget.
– Lekkasjene gjør at hovedtrekkene i budsjettet er kjent gjennom media FØR budsjettet kommer, med andre ord svekkes Stortinget som arena.
– Det reiser også noen spørsmål ved forholdet mellom presse og politikk: Medier som får budsjettlekkasjer kjøper i praksis en «spin», en gladsak som ikke er satt inn i en større sammenheng.

For det andre er det et problem at flere representanter fra regjeringspartiene ikke er i salen, men er i hjemfylket for å selge ut budsjettsaker. Det var særlig påtagelig i fjor, men var også merkbart i år. Det skaper selvfølelig en ond sirkel, for hvis noen er hjemme for å få bildet i avisen, hvorfor skal ikke jeg også være det? Nok en gang er det med på å svekke Stortingssalen som arena for debatt.

For det tredje (og minst viktig) burde man bli ferdig med hele budsjettfremleggelsen i salen pluss kommentarer fra partiene, før man går ut i vandrehallen for å kommentere. I år forlot en del representanter salen. Jeg tror ingen kommenterte før alt var ferdig, men like fullt bekrefter det inntrykket av at den reelle debatten foregår der ute, ikke inne i salen. Arne Strand kommenterer i Dagsavisen at han godt forstår at folk går, for ikke alle innleggene er like interessante. Greit nok å mene det, men mange vil vel også synes at KrF, Venstre, SV og Senterpartiets syn på budsjettet er interessant?

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Ole Kristian Bjellaanes

10.10.12

Utfordring: Hva med å komme med valgløfte: ingen lekkasjer fra statsbudsjettet med en høyreregjering….

Har du en mening?