Abonner via RSS eller E-post

Vinkling: Lyserødt og klart blått

Publisert den 18.09.2012 i Blogg

Høyre avlyser avgiftskutt! Høyre vil gi 25 milliarder i skattelette!

Det er noe som heter vinkling i journalistikken. Det handler om hvordan saker presenteres, hva som vektlegges og hvordan. En sjeldent god illustrasjon er på nettavisene akkurat nå.

VG har denne ingressen:

Høyre-nestleder Bent Høie varsler taktskifte fra partiet, som nå vil beholde en rekke av de avgiftene de tidligere ville fjerne.

Saken handler om at Høyre ikke lenger sier de (vi) skal fjerne avgifter som de (vi) tidligere har gått inn for å fjerne. Saken har en delvis kritisk kommentar fra Unge Høyre og en klart kritisk kommentar fra Fremskrittspartiet. Budskapet er klart og tydelig: Høyre går mot sentrum og blir mer lyseblått.

Akkurat det samme programmet, akkurat de samme sitatene og akkurat den samme politikken presenteres slik i Dagbladet under overskriften «Slik skal Høyre farge Norge blått»:

Skatteletter opp mot 25 milliarder, åpne for private i helsevesenet, kommunesammenslåing og legge ned fylkeskommunene.

Assosiasjonen her er en helt annen. Her er et parti tydelig til høyre: Skattelettelser i milliardklassen, flere private innslag og tøffe krav til kommunene.

Hva er riktig? Vel, begge sakene presenterer akkurat det samme. Sannheten er vel et sted midt i mellom. Ambisjonene om skattelette er lavere enn for ti år siden, men så har vi da også hatt en BondevikII-regjering som senket skattene med 23 milliarder og en Jens Stoltenberg som gikk til valg i 2005 på å ikke øke dem. Høyre har gått mot sentrum på noen områder — som i arbeidslivspolitikken — men gått til høyre på andre, som dagens forslag om å etablere egne fengsler for utenlandske forbrytere som skal kastes ut av Norge.

Personlig skal jeg nå lese gjennom programmet. Noe er jeg enig i, noe er jeg nok mot. På noen områder vil jeg at Høyre skal gå lenger, på andre områder er jeg fornøyd. Etter landsmøtet neste år vil det bli klart hvor vi lander.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?