Abonner via RSS eller E-post

Viktig seier i Nederland

Publisert den 13.09.2012 i Blogg

Det mangler ikke på dommedagsprofetier i Europa for tiden, og med god grunn. Europa er midt inne i en økonomisk og politisk krise, og flere steder har de etablerte establissement-partiene stått i fare for å bli forlatt av velgerne. I urolige tider blir det bedre jordsmonn for radikale løsninger, og det er heller ikke urimelig at velgerne er kritiske til etablerte partier som tross alt må ta ansvar for situasjonen Europa er inne i.

Allikevel viser det seg at velgerne slett ikke er så radikale som kommentatorene ofte spår — eller meningsmålingene tyder på før valg. De vil ofte bytte regjering, men stort sett velger de et av de etablerte sentrum-venstre eller sentrum-høyrepartiene. I Frankrike fikk det ytre venstre mye oppmerksomhet, men det var (i fransk forstand) den relativt moderate sosialisten Hollande som ble den store valgvinneren. Også i Hellas fikk den pro-europeiske koalisjonen flertall. Og nå har Mark Rutte og hans liberal-konservative VVD vunnet valget i Nederland og fått fremgang selv om partiet sitter i regjering. I NRKs sak står det at Arbeiderpartiet måtte innse valgnederlaget, men det er upresist. I realiteten er valget en seier også for sosialdemokratene i Nederland som lenge var truet av det mer radikale sosialistpartiet. Mange jubler over at Geert Wilders gjorde et dårlig valg. Det skyldtes, etter hva jeg har fått med meg, trolig at partiet ikke klarte å markere seg tydelig nok i den økonomiske politikken, selv om Wilders heiste anti-EU fanen høyt. Men Wilders er ikke ute. På ingen måte.

Krisen i Europa er på ingen måte over, men det politiske systemet viser seg foreløpig relativt robust, i hvert fall på nasjonalstatsnivå.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?