Abonner via RSS eller E-post

Messias, slemme gutter, elefanttesten og ytringsfrihet

Publisert den 21.09.2012 i Blogg

Det er noe som heter elefant-testen. Det er vanskelig å definere en elefant helt nøyaktig (lesere med utdannelse innen biologi kan spare seg for smart-ass kommentarer), men man kjenner igjen en elefant når man ser den. Litt på samme måte er det med satire og krenkelse. Hva er hva? Hva er greit og hva er dårlig smak? Man kjenner det når man ser det. Det finnes ingen fasitt for hvordan man skal manøvrere i landskapet mellom satire og krenkelse. Ytringsfriheten er ikke et ytringspåbud. Man må ikke trykke alt. En av funksjonene til ytringsfriheten er også at den forsvarer kritikk av ytringer — alle slags ytringer — og dermed legger grunnlaget for fri debatt.

Men i diskusjonen om den kontroversielle filmsnutten The Innocence of Muslims, er det mange som hevder at dette ikke har noe med ytringsfriheten å gjøre fordi det er en form for mobbing. Jeg mener det er å blande kortene. Det vi ser nå er kanskje usmakelig og hånende, men det er en del av ytringsfriheten. I situasjoner hvor de som ytrer opplever trusler mot vold, er det viktigere å slå ring om ytringsfriheten enn å fordømme innholdet i en ytring — selv om man selvfølgelig kan gjøre begge deler.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?