Abonner via RSS eller E-post

Hurra for Partti!

Publisert den 21.08.2012 i Blogg

I dag er det 125 år siden en liten gruppe samlet seg i Arendal for å starte det norske Arbeiderparti og dermed den største suksessen i norsk politikk. De skulle slåss for arbeiderklassen i et samfunn som var svært annerledes enn vårt eget. Historien om deres vei til makten er delvis en historie om hvordan arbeiderbevegelsen formet Norge, men også en historie om hvordan det borgerlige Norge formet arbeiderbevegelsen. Arbeiderpartiet gikk fra opprørsbevegelse til establissement.

Ingen — selv ikke Frp — har som AP hatt en selvforståelse som folkets talerør. Ingen — verken Høyre eller Venstre — fikk en like klar identifikasjon med establissementet, det bestående.

AP lever i beste velgående. Sosialdemokratiet som ide står det litt verre til med, tror jeg. Jeg skrev en artikkel om det i Morgenbladet for en tid tilbake:

Sosialdemokratiet hadde et konkret historisk prosjekt, født av industrialiseringen og det nye klassesamfunnet. I dag er prosjektet ferdig. Arbeiderklassen er ikke lenger underbetalt, marginalisert og utenfor. De er historiens seierherrer, som Roy Jacobsen skriver. Vi har fortsatt sosiale problemer, marginalisering og nyfattigdom, men ikke av et omfang, eller med en struktur, som passer inn i sosialdemokratiets tradisjonelle virkelighetsforståelse.

Hele artikkelen, som er skrevet i kjølvannet av en artikkel av historiker Tony Judt, kan leses her.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?