Abonner via RSS eller E-post

Skattetrollet

Publisert den 09.05.2012 i Blogg

OBS: Det har senere vist seg at tallene Silje Vallestad referer til er gale. Formueskatten hennes blir slett ikke så høy. Mao. burde det heller ikke blitt videreformidlet ukritisk. Jeg velger allikevel å la innlegget stå. Jeg synes ikke man skal snike seg unna tabber.

En helt utmerket illustrasjon av hvorfor formueskatten er skadelig og dum. Fra Bipper-gründer Silje Vallestad sin Facebookside:

Hjelp – jeg er rik! Visste det ikke selv, men staten Norge har akkurat opplyst meg om det, og med formue følger #formueskatt….

Hadde vært supert dersom jeg var av samme oppfatning som staten. Å tilby dem å sjekke konto, lønnslipp og banklån hjalp ikke, for formuen min ligger visst i eierskapet i Bipper.

Bipper… Jeg er stolt over å ha startet et selskap som vokser. Over å ha sikret investorer i både tøffe og bedre tider. Over å ha utviklet verdens beste trygghetsprodukter for mobil som nå skal ut på verdensmarkedet. Jeg kunne ha gitt opp underveis (kan love dere at det har vært mange tøffe tak!), men jeg gjorde ikke det. Jeg kjempet på, tok opp private lån og investerte i Bipper når det røynet på som verst. Av den grunn sitter jeg fortsatt på en hyggelig eierandel idag.

Drøyt 40% av Bipper eier jeg, og ved forrige eksterne emisjon ble vi verdsatt til ca 80 MNOK. Ikke verst, vil mange si. Jeg har vært en «flink» gründer, men det skal visst straffe seg å være flink. Da kommer skattetrollet og tar deg!

Misforstå meg rett – jeg er ikke mot skatt. Skatten min betaler jeg med glede rett og slett fordi vi har en fantastisk god velferdsstat! Men å skatte av en potensiell formue som per idag kun viser seg på et papir har jeg vanskelig for å godta.

Jeg har investert alt i Bipper – både av tid og fri kapital.  Jeg tar ut moderat lønn (og gikk lenge uten lønn), og har ikke noen fet økonomi (tre barn og førstegangs boligeier i 2006…. Trenger ikke si mer!).  Utbytte tas ikke ut (for et selskap som Bipper eksisterer ikke det. Alt som kommer inn investeres i videre drift og vekst).  Bipper har fortsatt røde tall. Det er helt normalt for et selskap som vårt der innovasjonen kommer først, og veksten etterpå.

Men formue har jeg! Hva formueskatten min blir vet jeg ikke sikkert enda, men er ganske sikker på at den bikker et par hundre tusen. Et par hundre tusen som må ut av lommen cash etter at vanlig inntektskatt er betalt. Hvor i alle dager skal jeg få tak i de pengene?

Det er fire muligheter:

– Ta opp privat lån? Men er det strengt tatt mulig med den lånebelastningen vi allerede har? – Øke lønnen? Men det går jo ikke! Den må opp MYE for å dekke inn 200.000 netto – og det kan man ikke gjøre i et gründerselskap – Ta ut utbytte? Hvor skal vi ta utbyttet fra???? – Selge aksjer….

Å selge aksjene mine er den eneste muligheten jeg har for å dekke formueskatten min. Jeg må selge meg ned i selskapet jeg bygger for å kunne dekke den potensielle formuen jeg har vært med å skape. Hvilken helt på trynet bakvendt tankegang er dette av politikerne?

Jeg betaler gjerne skatt av en realisert formue, men av en potensiell formue????

Jeg blir forbannet over denne formueskatten. I min naivitet trodde jeg at formueskatt kun ble pålagt de som har formue, og jeg har også selv irritert meg over rikingenes sutring over formueskatten (som om det er synd på dem liksom….). Men nå har pipen fått en annen låt, for i år skjønte jeg hva formueskatt var….

Formueskatten er ødeleggende for verdiskapningen i Norge. For bedriftseiere som meg betyr formueskatten økonomisk ruin fordi man ikke kan benytte seg av virkemidler som økt lønn eller utbytte. For andre selskaper betyr det faktum at eierne er nødt til å øke lønnen eller ta ut betydelig utbytte at mindre penger investeres i innovasjon og vekst.

Formueskatten berører ikke bare eierne negativt (og potensielt sett økonomisk ruinerende), men den berører også arbeiderne i bedriftene fordi det er mindre kapital til å ansette flere eller investere i vekst.

Jeg føler på et enormt behov for å kjefte på Jens! Min historie er ikke særegen. Det er mange som meg. Mange bedriftseiere som kommer i økonomiske vansker på grunn av formueskatten eller som ikke kan vokse fordi de må ta ut penger privat i stedet for å reinvestere i vekst. Det blir ikke akkurat enklere å konkurrere internasjonalt da….

Må man virkelig flagge ut? Må man virkelig anbefale andre gründere å ikke starte opp i Norge? Nå – ja, men håper ikke at dette vedvarer….

 

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

09.05.12

meget godt eksempel på hvor fornuftig denne skatten er

Skattetrollet?

06.11.12

Nå viser seg at formueskatten bare ble 12 000 kr, da:
http://e24.no/makro-og-politikk/12-079-kroner-fikk-bipper-silje-til-aa-true-med-aa-flytte/20288558

Mener du fortsatt denne historien er «en helt utmerket illustrasjon av hvorfor formueskatten er skadelig og dum»?

[…] spredte seg som brann i tørt gress. Høyres Torbjørn Røe Isaksen postet innlegget i sin helhet på bloggen sin, og kalte den «en helt utmerket illustrasjon av hvorfor formueskatten er skadelig og dum». […]

Har du en mening?