Abonner via RSS eller E-post

Utpressing i Norge – hva gjør regjeringen?

Publisert den 26.04.2012 i Blogg

Søk på Eritrea på Amnesty sine hjemmesider og du får et lite innblikk i hva dette regimet holder på med. Kyststaten er et av verdens verste regimer, totalitært, undertrykkende og uten respekt for sine innbyggere. Fordi landet har vært i konflikt med sin store nabo Etiopia i mange år, har det blitt enda enklere å opprettholde regimets makt.

Det spesielle er at Eritreas tentakler også strekker seg helt til Norge. Det er en kjent sak at regimet krever inn skatt fra eritreere i eksil. Det er også kjent at mange trues med represalier dersom de ikke betaler. I dag avslører VG at regimets folk har truet en ung skoleelev i Norge. Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar situasjonen «på alvor» og sier:

«Utenriksdepartementet kjenner til at dette er et problem og mine medarbeidere har flere ganger blitt kontaktet av eritreere som har hatt lignende opplevelser som deres elev. Disse sakene gir grunn til bekymring og representanter for departementet har drøftet sakskomplekset både med internasjonale instanser og representanter for eritreiske myndigheter. Vi har ved tidligere anledninger også orientert Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).»

 Det er vel og bra. Spørsmålet er hvorfor ikke det gjøres noe. Dette er nemlig ikke første gangen saken er oppe. Jeg hadde selv to spørsmål til justisminister Knut Storberget (her og her) om dette i 2010. Svarene var god dag mann, økseskaft. Justisministeren sa blant annet:

«Utover informasjonen på Landinfos hjemmesider har jeg ikke nærmere kjennskap til praksisen om skattlegging av eritreiske borgere i eksil. Det er grunn til å understreke at skattlegging av egne borgere i seg selv ikke er et kritikkverdig anliggende.»

Jeg stilte opprinnelig spørsmålene til Gahr Støre som nå har skrevet brev til skolen hvor den utpressede eleven går. Det ble sendt videre til Storberget som hevder han ikke har kjennskap til dette. Det er ganske tafatt.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Oda

26.04.12

Synes det er kjempebra og veldig viktig at norske politikere bryr seg om dette! Det er ikke altfor mange som er klar over det grusomme regimet I Eritrea, og det er viktig at noen setter det på dagsorden. Denne saken er nokk et eksempel på at Norge ikke er flinke nok til å slå ned på land som behandler sine innbyggere uten respekt og som undertrykker mennesker.

Andy

02.05.12

«Det er grunn til å understreke at skattlegging av egne borgere i seg selv ikke er et kritikkverdig anliggende.»

– Nei, selvfølgelig synes han ikke det, ministeren fra regjeringen som gav oss «kildeskatten». Det tydeligste bevis på at Apene og «venna’ deres» mener at de eier sine borgere.
«Innbyggerne eksisterer for oss, ikke omvendt!» synes å være tankegangen.

Har du en mening?