Abonner via RSS eller E-post

Lovgivere og ombudsmenn

Publisert den 30.04.2012 i Blogg

Dagbladet har de siste månedene stått for en rekke avsløringer om norske politikere. Denne helgen brakte de en ny: Stortingsrepresentant, nå statsråd, Inga Marte Thorkildsen, blandet seg inn i en politietterforskning.

Det er selvfølgelig åpenbart at stortingspolitikere må respektere at domstolene og påtalemakten er uavhengige, selv om det kan være frustrerende. Det er også et problem hvis man kan få fordeler fordi man har tilgang til en politiker. På den annen side har stortingspolitikerne også en annen rolle ved siden av å være lovgiver. Den er ikke formell, men allikevel viktig. Vi er, i en forstand, også ombudsmenn for velgerne. Vi får hver eneste dag henvendelser fra mennesker som er frustrerte over sitt møte med systemet, ganske mange med rette.

Personlig understreker jeg alltid at jeg ikke kan gripe inn i enkeltsaker, og alt som lukter av innblanding i saksbehandling holder jeg meg langt unna. Men vi har noen muligheter. For eksempel er det mulig å løfte frem enkeltsaker indirekte gjennom å stille spørsmål til statsråden. Jeg har selv opplevd at et brev jeg sendte til en statsråd bidro til å endre praksis på et felt.

Saken Dagbladet har avslørt viser den spenningen som er i systemet mellom hensynet til enkeltmennesker og hensynet til systemet.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?