Abonner via RSS eller E-post

En ny utfordrer for Chavez

Publisert den 13.02.2012 i Blogg

Det er interessant at Venezuealas opposisjon nå har samlet seg om en kandidat som står til sentrum-venstre for å kjempe mot Hugo Chavez. Henrique Capriles beskrives slik i en artikkel i VG: «Han går til valg på at Venezuela kan kopiere Brasils modell for økonomisk utvikling, en modell hvor markedet spiller en større rolle enn i dagens Venezuela, men hvor sosial utvikling og fattigdomsbekjempelse fortsatt har høy prioritet.»

Nettopp tidligere president Lula i Brasil kan være et godt forbilde. Han var en del av den såkalte venstrebølgen i Latin Amerika, men skilte seg samtidig klart fra de mer populistiske og småautoritære lederne som ble inspirert av Chavez. Lula ble også kjent for å holde orden i makroøkonomien — en arv fra hans sosialdemokratiske forgjenger — og dermed fortsette utviklingen av velstand i Brasil.

Allerede i 2006 skrev jeg om Hugo Chavez i Dagbladet under overskriften Nok en diktator. Jeg understreket allerede da at det slett ikke var sikkert at Chavez ville utvikle seg til en diktator, men den ukritiske beundringen fra deler av venstresiden var allikevel problematisk. I dag kan vi konstatere at Venezuela ikke er blitt et diktatur. Samtidig tror jeg store deler av venstresiden har fått et langt mer nyansert forhold til Chavez enn de en gang hadde.

En fin oppsummering av debatten for noen år siden finnes her.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?