Abonner via RSS eller E-post

Om Raja og skadedyr

Publisert den 18.01.2012 i Blogg

PSTs trusselvurdering i går bekreftet at radikal, militant islamisme er den største terrortrusselen mot Norge. PST advarte mot et lite, men voksende miljø av radikale i Norge. La meg bare slå fast det åpenbare: Slike miljøer må bekjempes. Ikke med dialog, men med storstilt ideologisk, politisk og politimessig mobilisering. Men denne bloggposten handler om  noe litt annet.

Abid Raja sier i en kommentar at «disse skadedyrene må ikke få operere i frihet». Det er en språkbruk jeg mener vi må reagere på. Trolig er Raja opprørt og har ikke helt tenkt over ordene sine, men det bør han gjøre ved neste korsvei. Å stemple mennesker som «skadedyr» bør gi ubehag av to viktige grunner.

For det første vekker det svært ubehagelige historiske assosiasjoner. Det tredje riket stemplet jevnlig jødene som skadedyr og fremstilte dem som rotter. Før folkemordet i Rwanda ble tutsier stemplet som kakerlakker.

For det andre, som historien viser oss, har denne stemplingen stort sett hatt et svært klart formål: Den vil dehumanisere andre mennesker. Frata dem menneskeligheten. Det er potensielt farlig nettopp fordi en kjerne i både kristendommen og humanismen er at ethvert menneske har en ukrenkelig egenverdi som ikke noe flertall kan ta bort. Det er en av årsakene til at vi for eksempel ikke bruker tortur , uansett hvor horribel ugjerningen har vært.

Et siste poeng. Vi bruker ofte begrepet umenneskelig om noe som er så hinsides våre normer for hva som er godt, at det nærmest er ufattelig. Det kan ofte være fristende å stemple onde mennesker eller mennesker som begår onde handlinger, som skadedyr eller monstre. Men vi bør være varsomme. Ikke av hensyn til gjerningsmennene, men av hensyn til oss selv. En av de vanskelige realitetene vi faktisk må konfrontere er at mennesker kan være ubeskrivelig onde og grusomme. Det ligger som et potensiale i menneskets natur. Språket vårt kan ikke endre det faktum.

Som sagt tror jeg Raja rett og slett ikke har tenkt seg om. Det bør han — og vi — gjøre. Også når vi konfronteres med ugjerninger, terror eller ondskap.

PS: For øvrig synes jeg det er veldig bra at Raja, en oppegående og tøff muslimsk mann, er klar og tydelig i fordømmelsen av ekstremisme.

Del på Facebook | Del på Twitter

55 Kommentarer

22.01.12

Du har laget et godt og balansert innlegg. Hvis vi kaller noen for skadedyr,setter vi bind for øynene og forstår ikke noe som helst.
Slik jeg ser det: Denne karen er sterkt psykisk skadet,og har et kaos av indre destruksjon som han trenger utløsning for. Lenge gjorde han dette gjennom destruktive handlinger i et gjengmiljø. Når bruker han religionen som kamuflasje for mulige destruktive handlinger. Det gir bedre selvfølelse.

Hitler var heller ikke noe skadedyr.Han var en mislykket kunstner med et sterkt behov for selvhevdelse – både på sine egne vegner og på Tysklands vegne etter det skammelige og ydmykende kravet på krigserstatning etter 1.verdenskrig. I stedet for å bruke religionen,brukte han samfunnet som begrunnelse for å få utløsning for sin bitterhet.
Vi må lære oss de indre sammenhengene slik at vi kan plukke opp slike tikkende bomber tidlig.

timewillheal

23.01.12

Til I.J.L !

Det er bra at du forstått forståelse av roten av hat og ondskap. Jeg er kjempe enig med deg.Det er en ting du må også skjønne at Frp-politiker(mange av dem) har samme tankegang som bhatti/Hitler eller ekstremiske muslimer. Frp-politiker bruker offer-roller eller nasjonalist som vekker hat i den norske befolkning.

timewillheal

23.01.12

Det er godt at Norge har en slik politike som som Torbjørn Røe Isaksen pluss andre som Audun(SV)(Jens)AP. Thumb up at politiker som kjempe for rettferdighet uansett hudfarge.Verden er et bedre plass når vi har slike politiker.Takk

tellmemore

23.01.12

siv jensen og Co er like skadedyr som bhatti synes jeg.

Anti-Audun

23.01.12

Du er ei fitte tellmemore, et skikkelig rasshøl

Har du en mening?