Abonner via RSS eller E-post

Schizofreni er ikke farlig

Publisert den 01.12.2011 i Blogg

Tor Espen Skeie (45) forteller i flere aviser i dag om sin frykt for å bli stemplet som farlig fordi han har samme diagnose som to fagkyndige har gitt morderen, paranoid schizofreni. Jeg forstår ham godt. Jeg er ikke psykiater, men jeg kjenner allikevel til sykdommen.

Da jeg var noen-og-tyve ble en av mine beste barndomsvenner plutselig syk. Eller, plutselig er kanskje ikke riktig ord. Det hadde sannsynligvis utviklet seg over lengre tid. Vi merket at han ble fjernere og ofte koblet ut. Av og til virket det som om han snakket til seg selv. Men han virket blid så vi reagerte ikke.

Selve sykdommen kom som et sjokk. Ingen i kameratgjengen kjente noen som hadde alvorlige psykiske lidelser. Min kamerat hadde sterke vrangforestillinger og en stadig sterkere følelse av å være forfulgt. Det må ha vært et mareritt for ham, men han var aldri aggressiv. Aldri. Snarere var hans store bekymring ofte at han indirekte hadde skadet venner eller at de som forfulgte ham skulle skade vennene. Min kamerat fikk behandling og i dag går det bedre med ham, men det er en svært alvorlig lidelse som setter dype spor. Helt den samme som før, blir han kanskje aldri.

Dette er ikke et innlegg i debatten om morderen og hans rettssak. Det er ikke min jobb som politiker å dømme folk. Men det er verdt å huske at psykiske lidelser fortsatt møtes med mange fordommer. Slike lidelser er på mange måter tabu. De siste dagers hendelser gjør ikke disse fordommene mindre.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

02.12.11

Viktig!

Anbefaler folk å lese bøkene til prisbelønte Arnhild Lauveng. Hun hadde akkurat samme diagnose som ABB. I dag er hun psykolog.
http://t.co/by1MPpfV

Har du en mening?