Abonner via RSS eller E-post

Solidaritet på ny

Publisert den 15.11.2011 i Blogg

Denne uken kommer SVs Bård Vegard Solhjell med boken Solidaritet på ny. Jeg tror boken er verdt å lese av (minst) fem grunner:

1. Den radikale venstresiden sliter med å fomulere et troverdig politisk prosjekt. Floskler og slagord om å skatte de rike mer, investere i velferd etc. er ikke fullgode svar for et Europa som sliter med gjeldskrise og økonomisk krise.

2. Solhjell er (trur eg) en av de på venstresiden som tørr å tenke utenfor boksen. Han er (trur eg) udogmatisk, men ideologisk.

3. Solhjells syn på verdien av autonomi har brodd mot både autoritære venstretradisjoner og sosialdemokratiet. Det blir spennende å se hvordan han videreutvikler det resonnementet. Som han sier i en samtale med Minerva om det sosialistiske frihetsprosjektet:  

Det skjer to ting i vår del av verden som bryter med det, det ene er kommunismen som i en lang periode er den sterkeste venstrebevegelsen. Det andre er at den sosialdemokratiske tradisjonen som har utviklet seg i Norge og mange andre vestlige land, etter mitt syn kraftig syn undervurderer menneskets behov for spillerom, autonomi, ønske om mangfold. Det har vært et for ensidig fokus på økonomisk frihet.

 4. Solhjell er noe så sjeldent i SV som en genuin venstreliberaler som henter inspirasjon fra bla. John Rawls. Det viste han bla. under debatten om DLD.

5. Det skrives fortsatt for få bøker av aktive politikere i Norge. Solhjell inviterer til debatt om de lange linjer. Jeg blir gjerne med.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Are

15.11.11

Ad punkt tre: Solhjell (og enkelte andre i SV) var strålende under debatten om Datalagringsdirektivet. For individet, mot staten. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle høre noe sånt fra venstresiden.

Forøvrig er det veldig raust av en Høyrepolitiker å ønske seg en frodigere venstreside – fint at det ikke bare handler om å vinne, men om å finne gode løsninger (jeg antar det er det som ligger bak).

Har du en mening?