Abonner via RSS eller E-post

Morgenbladet: NRKåååååååh!

Publisert den 18.11.2011 i Artikler

Jeg skriver hver tredje uke på baksiden av Morgenbladet. Denne spalten er hentet derfra.

Rydd forsidene. Klargjør debattstudio. Denne uken viste statskanalen en vaskekte Orgasme på fjernsynet.

«No one knows what it means, but it’s provocative …It gets the people going!»
Will Ferrell, i filmen Blades of Glory

Hele NRK dirret av frydefull forventning, fra nyhetsoppleseren på morgenkvisten som med oppspilt nervøsitet i stemmen kunne melde om en «tv-historisk begivenhet», til selve arkitekten – den grånende rebell og seersanker Håkon Moslet. Stemningen minnet mest om den frydefulle gleden barn har når de har gjort noe morsomt som de vet er galt. I anledning Orgasmen hadde NRK selv regissert konflikt med den kristne organisasjonen Familie og Medier, men selv kritikken fra kristenfolket kunne ikke skjule at det hele egentlig var et stort gjesp som knapt ble registrert på sjokkradaren. Selv Kristen-Norges mann orket knapt å fremsi sitt «spekulativt».

I likhet med 90 prosent av Norges befolkning lot jeg meg ikke provosere av å se Orgasmen. Ikke for å skryte, men jeg har sett en orgasme før. Tror jeg.

Men det var noe med opphausingen og sensasjonsjaget på forhånd – den selvgode opphøyelsen av NRKs ungdomsredaksjon til en provokatør i folkeopplysningens tjeneste – som provoserte meg dypt og inderlig. Jeg var bare ikke helt sikker på hvorfor. Om noe, var nemlig Orgasmen ikke-spekulativ. Innslaget var nøkternt og strippet for all staffasje, bortsett fra kvinnen og hennes vagina, leketøyet og et slags legebord.

Samtidig var kontrasten stor til NRKs egen promotering av Orgasmen. Den illustreres godt av overskriften på statskanalens nettsider: «Her får sexolog Carlin Ross orgasme i Trekant». De manglet bare to utropstegn!! Overskriften fanger noe deprimerende typisk for en kultur hvor sex er overalt, men hvor seksualitet alltid blir fulgt av et forventningsfullt håp om å sjokkere eller et sensasjonsjag ikledd folkeopplysningens klær. For ikke å snakke om de pent regisserte konfliktene – puritanerne som reagerer, kristenfolket som raser – som alltid passer perfekt inn i tabloide medieformat, men aldri beveger seg under overflaten og aldri så mye som berører et vanskelig spørsmål. Essensen av vår tilnærming til sex oppsummeres godt i NRKs ingress: «Sexserien Trekant viser en kvinne som stimulerer seg selv til klimaks. – Spekulativt og unødvendig, sier kritiker om det tv-historiske øyeblikket.»

Trekant og Orgasmen er symptomatisk for et samfunn hvor seksualitet er blitt noe klinisk og upersonlig, hvor god teknikk og grensesprengning er alt, mens grensesetting, følelser og sårbarhet er totalt fraværende. Som en fremstående feminist på venstresiden så godt formulerte det da vi diskuterte temaet: Trekant illustrerer frykten for å ha moral. Derfor er premissene i statskanalens prisverdige forsøk på å drive seksualopplysning de samme som i den kommersialiserte og seksualiserte pressen. Når avisene har store oppslag om nordmenns problemer på soverommet, etterfulgt av velmenende råd fra fremtredende eksperter om hvordan man kan piffe opp sexlivet, er det fint det. Men er det mulig at problemer på soverommet ikke alltid handler om mangel på sexleketøy og samleie utendørs? Det er en centimeterdyp grunnhet som preger både statskanalens og dagspressens seksualitet, en grunnhet som har sitt opphav i den misforståelse at man kan lage et skarpt skille mellom sex som teknikk og sex og følelser. Skildringen av seksualitet blir nærgående, men aldri intim – grafisk, men aldri personlig.

Jeg tåler en orgasme eller tre på fjernsynet, jeg takler et par peniser i beste sendetid i ny og ne, men jeg er voksen. Jeg skal ikke finne meg selv midt blant underliv og analkuler. Å vokse opp er vanskelig! Å oppdage sin egen seksualitet er forvirrende, å sette grenser er enda verre. Å finne sin egen moralske kode er en pine! Vi får kanskje en ung generasjon som kan suge og slikke fra A til Å, som kan håndtere både sexleketøy og mangfoldige partnere og som besitter en enorm teoretisk kunnskap om både teknikk og stillinger, men som aldri har hørt en diskusjon om sex og følelser, som aldri er blitt fortalt at sex kan være klønete, og som mangler begrep om grensesetting og intimitet. Dét er faktisk provoserende.

Del på Facebook | Del på Twitter

3 Kommentarer

Inge

20.11.11

Strålende skrevet om en viktig problemstilling!!!

[…] Spiseforstyrrelser er en av de vanligste dødsårsakene blant unge.  At noen kaster klærne i en avis er ikke noe problem i seg selv, men jeg klarer ikke å fri meg helt fra tanken om at unge jenter fortjener et bredt spekter av forbilder, også de som har en forskerfrakk på, for eksempel.  (Jeg har også skrevet om dette ifm. NRKs program Trekant). […]

[…] Spiseforstyrrelser er en av de vanligste dødsårsakene blant unge.  At noen kaster klærne i en avis er ikke noe problem i seg selv, men jeg klarer ikke å fri meg helt fra tanken om at unge jenter fortjener et bredt spekter av forbilder, også de som har en forskerfrakk på, for eksempel.  (Jeg har også skrevet om dette ifm. NRKs program Trekant). […]

Har du en mening?