Abonner via RSS eller E-post

Heng dem!

Publisert den 02.11.2011 i Blogg

«Heng dem! De er ute etter barna våre», skrev en av Ugandas største aviser.

Den samme avisen publiserte også en liste over landets 100 fremste homofile. Budskapet var klart: Ta dem, drep dem, bli kvitt dem.

Og mange fulgte oppfordringene i landet hvor fordommene mot homofile er så sterke at det for mange tipper over i rent hat. I januar ble en av de mest kjente aktivistene, David Cato, drept. Han ble myrdet fordi han elsket galt kjønn. Nå jobber Ugandas nasjonalforsamling med et lovforslag som blant annet vil innebære dødsstraff for homofili og et totalforbud mot all oppmuntring av homofili.

De trues daglig, lever alltid i frykt for sine egne liv, men gir allikevel ikke opp. I går møtte Andre Dahl og jeg Pepe og Frank fra SMUG i Uganda i forbindelse med årets Rafto-pris. Min beundring for hva disse — og mange andre — utsetter seg for i kampen for sin kjærlighet, er grenseløs.

Vil du hjelpe dem på en eller annen måte? Bli med i Amnesty.

 

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Yngve Brox

02.11.11

Det er utrolig tøft gjort av dem å kjempe kampen for at grunnleggende menneskerettigheter. Og rimelig deprimerende at det er nødvendig.

Evy Ellingvåg

02.11.11

Fordelen med Uganda er at avisene skriver om det, så det er mulig å bekrefte at dette foregår.

Langt vanskeligere i land som f.eks Iran, der det iflg Ahamdinejad ikke fins homofile – men man henger menn som har levd homofilt, man bruker bare andre tiltaler.
Her skriver naturlig nok ikke avisene om noe som ikke fins – og dermed reagerer vi i Vesten sånn passelig. «Når det ikke står i avisa, har det vel ikke skjedd».

Kanskje vi må bruke andre strategier enn bilaterale samtaler for å finne ut hvordan vi skal forholde oss til Iran?

Har du en mening?