Abonner via RSS eller E-post

Venstresiden reiser seg i USA

Publisert den 26.10.2011 i Blogg

Enhver som ser TV-bildene fra finansdistriktet i New York vil raskt kunne konstatere at folkemengden som hevder å representere de 99 prosentene, trolig har en grov overrepresentasjon fra den skal vi si «fargerike» delen av befolkningen (og da tenker jeg ikke på hudfarge).Basert på relativt kvalifisert synsing vil jeg anta at mange av deltagerne har demonstrert før, kanskje i Seattle i 1999, kanskje på Berkley på 70-tallet. Men allikevel har demonstrantene truffet en nerve. Flertallet av amerikanere er verken flammeslukere eller yrkesdemonstranter, men de er sinte. Veldig sinte. Og deler av sinnet retter seg mot ”the fat cats of Wall Street”. En mye omtalt måling i Times viste at 52 prosent av de spurte sympatiserte med demonstrantene. Mange ser på den mer eller mindre spontane okkupasjonen, som nå har fått avleggere i mer enn 600 byer verden over, som en revitalisering av den lenge fortapte amerikanske venstresiden. Barack Obama tente håpet for millioner av mennesker, men han var aldri en røst for selve venstresiden i Amerika (kanskje med unntak av de første månedene hvor han profilerte seg sterkt på motstanden mot krigen i Irak). De siste to tiårene er det høyresiden i USA som har vært på offensiven, bygget organisasjon og fylt torgene. Venstresidens tradisjonelle bastioner, som fagforeningene, taper makt og innflytelse for hvert år som går.

Målingen i Times er neppe et uttrykk for at USAs befolkning har gått skarpt mot venstre. Det er verdt å huske på at deler av den populistiske høyre- og venstresiden i USA deler to fiendebilder, om enn med litt forskjellige utgangspunkt: Staten og storkapitalen. Den en gang så mektige amerikanske, populistiske bevegelsen hvor småborgere, bønder og arbeidsfolk samlet seg til kamp mot storkapital og salongeliten, finner vi i dag både i en høyre- og en venstrevariant.

Allikevel er det venstresiden som nå mobiliserer i USA. Spørsmålet er hva som kommer ut av engasjementet. Som The Economist skriver i sin utmerkede leder Rage Against the Machine, er verken proteksjonisme eller symbolsk skattelegging løsninger som tjener landet på sikt. Samtidig mener jeg det er åpenbart at amerikansk høyreside trenger en motvekt, selv om den motvekten består av menneskelige mikrofoner. Høyresidens radikale nedskjæringsforslag, rigide motstand mot enhver endring i skattesystem som ikke innebærer direkte lettelser, og bastante nei til enhver stimuluspakke er heller ingen god vei fremover.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

PeeWee

27.10.11

Hvorfor er egentlig ikke en proteksjonisme en god løsning for fremtiden? Virker som om frihandel er en slik sak «eliten» bare må ha gjennom, akkurat som innvandringen. Man kan jo spørre seg hva den vestlige verden i det hele tatt har tjent på å handle med India og Kina?

29.10.11

Ah.. venstresiden? Riktignok er Obama – som de fakto eier «OWS» – en kommunist/fascist/islamist (stryk det som ikke passer), men OWS omfatter nå væpnede grupper av Nazister så vel som David Duke og assorterte islamister, pluss «Anonymous» hvis leder-avatar er Hamasflagget. Pluss alle kommunistgrupper i USA, så klart.

Har du en mening?