Abonner via RSS eller E-post

Nansen i nettoen

Publisert den 17.10.2011 i Blogg

Nakenbildene av nasjonalhelten Fridtjof Nansen var helgens store snakkis, i hvert fall der jeg oppholdt meg. Det er mulig det sier mer om min omgangskrets i helgen enn om bildene, men det er liten tvil om at Aftenpostens frekke publisering av Nansen  i nettoen vakte oppsikt. Avisen publiserte selvfølgelig også saken på Facebook, men det gikk ikke! Aftenposten mottok relativt raskt en melding fra nettverkets anonyme administratorer om at nakenhet ikke er tillatt. «Facebook stoppet naken Nansen» er en overskrift på linje med «Naken greve jaget neger med øks».

Lederen i Norsk Journalistlag, Elin Folberghagen, reagerer sterkt på FB-sensuren:

«Dette er et utslag av moralisme som er veldig unorsk. Så lenge en avis legger ut lovlig innhold, så er det snodig at Facebook skal ha noe med dette å gjøre overhodet,» sier hun.

 Det er selvfølgelig ikke moralisme som gjør at FB stopper blidet. At nettverket har en null-nakenhet politikk er fullt forståelig. De ønsker simpelthen å unngå å bli et fristed for all slags snusk og fanteri, og da har de naturligvis ikke folk som sjekker i detalj om nakenbildene er av en 67 år gammel polarhelt som døde i det forrige århundret, eller fra en hallik som legger ut bilder av prostituerte. Det er faktisk en fornuftig regel hvis FB skal unngå å bli overtatt av lyssky virksomhet, slik det skjedde med den amerikanske nettsiden CraigsList.

Men samtidig belyser sensuren en interessant maktforskyvning: Redigering av nyheter er ikke nytt. Aftenpostens redaksjon har i alle år bestemt hva de skal ha på trykk og ikke, Norsk Journalistlags medlemmer har i alle år vært portvokterne inn i pressens verden. Facebooks innhold er brukergenerert, men det er ikke som et torg hvor envher kan si eller poste det vedkommende vil. På mange måter er FB like redigert som Tanta. Det nye er ikke redigeringen, men at Norges største avis selv blir redigert av et annet selskap. At vi ikke fikk se Nansen i nettoen på FB kan vi leve med — på samme måte som vi må leve med at redigeringsmakten flytter seg fra norske redaksjoner til sosiale nettverk. Men uproblematisk er det ikke.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

17.10.11

Bittelit moralisme er det kanskje i det, men først og fremst et ønske om å lage en nettside som skal være tillatt i så mange land som mulig, så der er jeg enig med deg. Grensene kan da virke litt aparte i blant, som forbudet mot ammebilder som Facebook praktiserere (grensen går visst ved området rundt brystvorta, det må ikke synes). Og naturlig nok tar ikke FB seg tid til å detaljvurdere hvert enkelt bilde, så da forsvinner den nakne Nansen i samme dragsug som nakenfulleefjortiser elle rhva det måtte være.

NJ-lederen synes det er unorsk, men så er jo FB et amerikansk selskap. Så lenge AFtenposten får lov til å publisere hva de vil på sine egne nettsider, så synes jeg ikke det er noe stort problem at de ikke får publisere hva de vil på andre selskapers nettsider. Eksempelet er litt snodig, ja, men faller ikke under sensurbegrepet som jeg ser det. Ytringsfrihet er ikke det samme som publiseringsplikt, er det ikke det man pleier å si?

Felix Haave

19.10.11

Jeg synes det er skammelig at avisen går så langt å publisere slike bilder. Dette er en mann som har ofret hele sitt liv for verden og spesielt Norge og så vender vi ham ryggen ved å håne ham etter hans død. Både skamløst og trist. Norge har en lang vei å gå. I dokumentaren på NRK og Nansen på Grønland så beskrev Utenriksminister Støhre Nansen som han var en forkjemper for sosialdemokratiet. Svada om multikulturalisme og mangfoldighet gjallet gjennom kontorlokalet og det hele ble litt flaut. Nansen var svært konservativ og ville ha fått sjokk av det samfunnet vi har i dag.

Har du en mening?