Abonner via RSS eller E-post

E24: Når Flåten sier hopp

Publisert den 08.10.2011 i Blogg

Jeg skriver jevnlig hos E24 hvor du også kan lese den originale kommentaren.

Jeg ante virkelig ikke hvor mektig Roar Flåthen var før på tirsdag.

Jeg visste selvfølgelig at Roar Flåthen var leder av Norges største faglige sammenslutning, at han har statsministerens øre og er medforvalter av trepartssamarbeidet.

Men at han kunne snu en hel debatt bare ved å antyde at han kanskje, muligens kan tenkes å ville se på en sak på ny – det var jeg ikke klar over.

I Dagens Næringsliv tirsdag kunne Roar Flåthen fortelle at han hadde blitt noe mer kritisk til formueskatten. «Flåthen er redd formuesskatten skal true norsk industriutvikling og norske arbeidsplasser,» skrev DN. Og Flåthen selv fortalte: «Problemstillingen er at dette hindrer investeringer i Norge og satsinger på norsk industri».

LO-lederen, som bokstavelig talt ruver i de fleste forsamlinger, fulgte dermed i Trond Giskes fotspor og bannet i AP-kirken. Formueskatten har i mange år vært en av sosialdemokratiets aller helligste kuer – det som skiller den grådige og kyniske høyresiden fra den varme og solidariske venstresiden.

Og så kommer plutselig selveste LO-lederen og spør om kua egentlig er så hellig likevel?

Jeg ventet at en samlet venstreside skulle lade sine retoriske kanoner og fyre løs. Men nei! For jeg hadde undervurdert hvor mektig Roar Flåthen faktisk er. For når LO-lederen antyder at formueskatten kanskje har noen uheldige virkninger så begynner plutselig en del folk å lytte.

De samme miljøene som i alle år har fremholdt formueskatten som selve kronen i den norske modellen, som en forutsetning for omfordeling, ser nå plutselig lyset. Alt takket være Flåthen.

Dagbladet skrev for eksempel på lederplass:

«Når selv LO-lederen ber regjeringen tenke nytt om formuesskatten, skyldes det de uønskede effektene denne skatten har. Formuesskatt på arbeidskapital i næringslivet presser eierne til å ta penger ut av virksomhetene for å betale skatt. Er formuen likvid, kan dette løses. Men eier du et privat firma er utfordringen større, særlig i de årene firmaet ikke tjener penger. Skatt på formue må betales enten du taper eller tjener penger på driften. Formuesskatten kan presse eierne til å selge seg ut. Samtidig gjør skatten det dyrere å investere i Norge enn i utlandet».

Ja, nettopp! Bare merkelig at jeg aldri har sett et ord om dette i Dagbladet tidligere.

Enda mer oppsiktsvekkende var en kommentar fra Klassekampens politiske journalist, Mimir Kristjansson:

«Venstresida har heller ingenting å tjene på å gjøre symbolpolitikk av en skatt som i mange tilfeller rammer skeivt. Men en slik revisjon må ikke føre til at landets rikeste menn ender som nullskattytere. Skal hele eller deler av formuesskatten fjernes, må den erstattes av skatter som sikrer at også de superrike bidrar til fellesskapet. Aller helst bør de også betale langt mer enn de gjør i dag. Så kan heller bønder og små- og mellomstore bedrifter får ha sin arbeidende kapital i fred fra staten».

Jeg måtte, billedlig talt, klø meg i øynene med en gaffel. Jeg kunne ikke tro at det var sant. Men så mektig er altså Flåthen at han bare ved å si at formueskatten kan være negativ for norske arbeidsplasser, endrer hele debatten om beskatning av næringslivet i Norge.

Hvilke konsekvenser dette får i praksis er vanskeligere å si. LO og deler av venstresiden vil nemlig gjerne ha både i pose og sekk. De vil fjerne formueskatten, sikre at de rike betaler mer skatt, sikre at ingen vanlige folk betaler formueskatt og sikre at staten ikke taper inntekter i det hele tatt. Det er en vanskelig kabal å få til å gå opp.

Det er nemlig et faktum at kapitalismen trenger kapitalister. Det er derfor vanskelig å gi skattelette som sikrer arbeidsplassene uten at det også kommer folk med investeringskapital til gode.

Men debatten har i løpet av få dager flyttet seg lysår fremover. Takk for det, Roar Flåthen!

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

[…] skatten det dyrere å investere i Norge enn i utlandet.” Det er kanskje påfallende, noe Thorbjørn Røe Isaksen også har pekt på i bloggen sin, at Dagbladet ikke fant ut dette på egenhånd, men måtte vente til LO-lederen fant det ut først. […]

Har du en mening?