Abonner via RSS eller E-post

Morgenbladet: Vårt syndige folkestyre

Publisert den 16.09.2011 i Blogg

Jeg skriver hver tredje uke på baksiden av Morgenbladet. Spalten er hentet derfra.

Men hvorfor sniker du på toget? spurte journalisten. Fordi jeg er et menneske, for pokker, burde politikeren svart.
 
Sosialistisk Venstreparti har vært gjennom en tøff uke. Valget ble et knusende nederlag. Allerede før valgmålingene kom var alle forberedt på katastrofe. Derfor gikk det et lettelsens sukk gjennom forsamlingen da SV noen få timer hadde øyekontakt med det nå så magiske 5-tallet. Det ble med blikkflørtingen. Etter som kvelden skred frem gikk partiets oppslutning samme vei som gresk økonomi. Som om ikke dette var nok, har partiet blitt herjet av trafikale problemer.

Valgkampbussen Valgthriller – som i flere dager fikk langt større og bredere dekning enn politikerne i bussen – råkjørte i et boligfelt. Politiet var ikke nevneverdig brydd, men journalistene mesket seg. Så ble en av partiets fremste menn tatt for å snike på toget. Forklaringen hans var troverdig nok: billettautomaten var defekt, han fikk en telefon, var litt distré og gikk inn i gal vogn. Journalisten må ha hørt hva som ble sagt for han skrev det ned, men han forsto åpenbart ikke hva ordene betød. Etter den grundige forklaringen spurte han nemlig igjen: «Men hvorfor sniker du på toget?» Det er da denne milde, distré SV-eren kunne blitt tilgitt om han mistet hodet og skrek: Fordi jeg er et menneske! Akkurat som deg!

Foreløpig får norske politikere ha kjønnslivet sitt i fred hvis de holder seg innenfor lovens grenser. Utroskap, elskere/elskerinner, hete kvelder etter julebord eller sommerfest – ingenting rapporteres i norsk presse. Heldigvis. Men pressen tar det godt igjen med bred og fyldig dekning av andre små ulovligheter og forseelser. Har du et ulovlig stabbur, kjører for fort, tar med en ekstra flaske vin eller glemmer å betale på trikken, er du garantert et oppslag i media. Helt urimelig er det slettes ikke heller. Hvis en politiker som selv snakker varmt for trafikksikkerhet, blir tatt for råkjøring, er det åpenbart en sak. Like så om en varm forsvarer av rigide reguleringer selv sniker seg unna plan- og bygningsloven. En politiker som snyter på felleskassen er kanskje ekstra ille fordi vedkommende har fått tillit til å forvalte nettopp skattebetalernes penger. Et skrikende misforhold mellom prat og praksis er verdt et oppslag, og pressen skal avsløre både dobbeltmoral og manglende moral også blant politikere.

At en statsrådsbil bør holde seg til fartsgrensen er en selvfølge, men ikke alle politikere er statsråder eller stortingsrepresentanter. Denne uken valgte vi over 10 000 lokalpolitikere til å styre Norges fylker og kommuner, fra Kautokeino til Kristiansand. Det er ikke 10 000 broilere med toppskolering i taleteknikk og taktisk fingerspitzgefühl. De ligner i stor grad på folk flest, men hvis de tabber seg ut er veien til topp-politikken kort. Du kan ha levd et helt liv i politikken og gått i ett med tapetet på formannskapskontoret, men i det du trykker litt hardt på gassen på vei hjem fra budsjettforhandlinger blir du plutselig partitopp. Det blir sårt og flaut, men husk: At også politikere synder er et tegn på et ekte folkestyre.

Denne teksten er et forsvar for den utilstrekkelige politiker med all sin svakhet og dumhet. Den er et forsvar for politikeren som menneske. Jeg forsvarer ikke de grove lovbruddene, men de små tabbene. De uskyldige overtrampene som vi alle begår – bevisst eller ubevisst – med jevne mellomrom. Folkestyret kan ikke eksistere hvis ikke politikerklassen faktisk består av folk. Alternativet er et sankt-okrati hvor bare de dydige og velstriglede kan stille til valg. Hvis ingen folkevalgte hadde kjørt for fort, smuglet en flaske vin, sneket på trikken, vært for fulle på fest eller drukket hjemmebrent, hvilket folk hadde de da representert?

Så rett deg opp i ryggen, du syndige politiker. Du representerer det folket som valgte deg og er verken bedre eller dårligere enn dem.

PS: Undertegnede vil herved innrømme følgende lovbrudd selv om noen av dem ligger noen år tilbake i tid: Gått på rødt lys, sneket på trikken, kjørt for fort, drukket noe som sikkert var ulovlig, tatt pirattaxi og røyket på et ulovlig sted. For å nevne noe.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Robert

16.09.11

Det er faktisk ikke ulovlig å gå på rødt lys så lenge man ikke forstyrrer trafikken. Eller kanskje du gjorde det i utlandet, hvor det ikke er lov?

Har du en mening?