Abonner via RSS eller E-post

Morgenbladet: Irriterende virkelighet

Publisert den 03.06.2011 i Blogg

For hver eksotiske grønnsak finnes det en e.coli-befengt agurk som bare venter på å smitte akkurat deg.

Forrige helg kjøpte jeg en agurk. Det var en så stor begivenhet at jeg nesten vurderte å twitre om det. Lite visste jeg at akkurat den agurken kunne inneholde bakterier av verste sort.

Jeg pleide å drømme om globalisering. Om fri fly av varer og kapital, tjenester og kultur, om norske matbutikker som bugnet over av varer fra fremmede land. En smak av verden på din og min tallerken. Men så kommer altså den triste, vonde verden inn på dørstokken symbolisert gjennom denne hersens e.colien.

Det er et svært irriterende faktum at verden simpelthen nekter å være like velordnet og organisert som vi ønsker, begivenheter nekter å la seg kategorisere i et svart-hvitt skjema, utviklingen vil rett og slett ikke være enten positiv eller negativ. Det er et ubehagelig faktum at visjonene våre ofte ender som gråfargede når de settes ut i live.

Likevel fortsetter vi å beskrive verden som om den var enkel og oversiktlig. Vi nekter å innse at svært ofte er to ting sant samtidig. Ta innvandringsdebatten som eksempel. For et tiår siden var innvandrerne som kom til Norge enten stakkarer som flyktet fra krig og undertrykkelse, eller ivrige og smilende arbeidssøkere som ikke kunne vente til de hadde spart opp nok penger til å kjøpe seg en bunad. I dag er innvandrerne flest – skal vi tro debatten – trygdesnyltende mørkemenn som helst vil holde barna sine langt, langt unna majoritetsbefolkningen. Sannheten er sannsynligvis at vi finner begge deler. Det er frustrerende! Så frustrerende at mange nekter å la seg affisere og simpelthen velger å tro at virkeligheten er så unyansert som modellene, ideene eller visjonene deres tilsier.

Nylig ble det hevdet at i Groruddalen blir norske gutter banket opp av lagkamerater på fotballaget, jenter blir hetset for å være blonde og man blir mobbet for å ha salami på brødskiven. Det er godt mulig, men hvis vi leter skikkelig godt og nøye i den flerkulturelle dalen er jeg sikker på at vi klarer å grave frem et par gutter som ikke er blitt banket opp av sine venner med innvandrerbakgrunn – selv om de spiller fotball!

Jeg skriver hver tredje uke på baksiden av Morgenbladet. LES HELE BAKSIDEN HOS MORGENBLADET.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?