Abonner via RSS eller E-post

AIDS og omskjæring

Publisert den 08.06.2011 i Blogg

Kristin Spitznogle skriver i dagens VG om omskjæring av gutter. Hun mener omskjæring er en krenkelse og mangler enhver helsefaglig begrunnelse. Jeg har heller ikke kjent til noen slik begrunnelse, men jeg vet jo at i bla. USA er omskjæring av gutter svært vanlig også i ikke-jødiske familier. I dag tidlig leste jeg så denne ukens utgave av det svært pålitelige tidsskriftet The Economist. I en som sedvanlig intelligent og fornuftig leder, skriver magasinet følgende om AIDS:

There are various ways to stop people getting the disease in the first place. Nagging them to use condoms and to sleep around less does have some effect. Circumcision helps to protect men. A vaginal microbicide (none exists, but at least one trial has gone well) could protect women. The new hope centres on the idea of combining treatment with prevention.

 Jeg har ikke medisinsk kompetanse, men det er åpenbart at enten Spitznogle eller The Economist tar feil.

PS: Jeg mener ikke med dette at omskjæring av gutter er uproblematisk.

Del på Facebook | Del på Twitter

8 Kommentarer

Tormod

08.06.11

Tror nok at Economist har rett.

Dog: Uproblematisk er vel en underdrivelse. Noen mener det er greit å forby jenter å gå med de klærne de ønsker, men synes samtidig det er akseptabelt å kutte av deler av kroppen på smågutter…

Synes denne var fin: http://lolgod.blogspot.com/2011/06/moses-requires-clarification-on-few.html

Eirik

08.06.11

Ser du trekker inn USA her, Torbjørn. Da burde du kanskje fått med deg at det blir stadig mindre vanlig å omskjære gutter i USA, samt at helserådet i USA fraråder praksisen. At dette i det hele tatt har vært vanlig bunner i en massiv propagandakampanje fra cornflakeskongen Dr. Kellogg som trodde det skulle umuliggjøre masturbasjon, de «medisinske» begrunnelsene har kun vært vikarierende og svært tvilsomme argumenter. Den afrikanske undersøkelsen som refereres til i Economist er svært omstridt og kan absolutt ikke ukritisk tas til inntekt for omskjæring (det har ihvertfall ikke hjulpet særlig i å stanse spredningen av AIDS i Afrika). At kritikken ikke er større mistenker jeg er fordi undersøkelsen er afrikansk og dermed untouchable i forhold til politisk korrekthet…

Anonym

08.06.11

Tåpelig at reduksjon av HIV-smitte skal være et argument for omskjæring i Norge, hvor man kun løper risikoen hvis man ubeskyttet analsex med menn, som kvinne eller mann har med menn som har vært i Thailand/Brasil og hatt sex med HIV-smittede horer eller hvis man som kvinne har sex med menn fra Nord-Afrika eller andre risikable plasser.

Tobb

08.06.11

Påstanden om redusert HIV-smitte risiko for omskjærte stammer fra undersøkelse i nord-afrika, hvor det viste seg at det var en statistisk sammenheng mellom omskjæring og HIV-smitte. Men, denne forskningen er svært omstridt, bl.a. fordi den ikke tar høyde for at omskjærte menn i høyere grad er religiøse enn ikke-omskjærte, og dermed har færre sex-partnere.

Proponenter for omskjæring ynder å bruk «omskjæring gir mindre sjanse for HIV» som argument (er usikker på om forskningen fra afrika faktisk kommer med en slik konklusjon), men det er nå sånn at omskjæring frarådes av de fleste lege-organisasjonene i USA.

Uansett er det et overgrep å utsette et barn for noe slikt, da et barn ikke er i stand til å velge selv.

Omskjæring av gutter er et overgrep mot personer som ikke kan gi sitt samtykke. Det finnes neppe noen god dokumentasjon på at omskjæring er medisinsk fordelaktig i Norge. Omskjæringen gjøres av rituelle grunner.

Konservative har i utgangspunktet stor respekt for gamle tradisjoner. Men en moderne konservatisme kan ikke ukritisk godta alle slags handlinger som begrunnes rituelt. Når inngrepet krenker den enkelte, må konservative si nei! Vi vil beskytte den enkelte mot overgrep uansett hvem som vil utføre overgrepet.

Konservative mener at religion kan spille en positiv rolle i samfunnet. Men for å sikre religionens legitimitet vil det være en stor fordel å hindre overgrep som gjøres i religionens navn. La oss vise respekt for Skaperverket.

Kystpartiet er det eneste partiet i Norge som taler den svake parts sak i denne sammenhengen. Som et verdikonservativt sentrumsparti vil vi ha forbud mot omskjæring av gutter.

Medisinstudent

14.06.11

Hei!
Kan som medisinstudent støtte meg opp under de tidligere innleggene som nevner at undersøkelsen som viste at omskjæring gav lavere HIV-risiko har store svakheter. Blant annet tok den ikke hensyn til at mennene som var blitt omskjært hadde mindre sex i etterkant av et relativt smertefullt inngrep på penis. I tillegg er det grunn til å tro at de som ble omskjært fikk bedre medisinsk oppfølgning og råd om hvordan man skulle ha sikker sex.

Videre skal jeg berømme deg for at du tar opp hansken og går inn i diskusjonen om dette viktige temaet. Der trengs Høyre! Regjeringens forslag om å skattefinansiere omskjæring av gutter er sterkt problematisk. Hvor mange andre inngrep uten medisinsk begrunnelse skal den norske stat finansierere i en tid hvor helsevesenet skriker etter resursser? Dette handler om å prioritere de behandlingene i helsevesenet som man faktisk får mest igjen for.

Ole

17.06.11

De spedbarna som Staten eventuelt skal omskjære i dag vil om 18 år bli myndige. Hvis de da ønsker at de ikke var blitt omskjært, opplever helseplager eller seksuelt funksjonstap, eller anser det irreversible inngrepet som en krenkelse av deres religionsfrihet, ja da kan de gå til søksmål mot Staten for å få erstatning.

Aisha

13.11.13

«Where you stand depends on where you sit.» Ser at denne debatten i stor grad preges av hvor man kommer fra.

Argumentene for å forby omskjæring er ikke holdbare. Jeg ser også at motstanderene i større grad preges av emosjoner enn fakta.

En ting er sikker: hva enn norske myndigheter velger å gjøre, forbud/øvre aldersgrense,så vil praksisen uansett eksistere. Å gripe inn, og forandre på en skikk som har eksistert i flere tusen år, vil ikke føre til ønsket effekt. Målgruppen som man ønsker å «ramme», i dette henseende muslimer og jøder, vil ikke kapitulere men heller finne andre løsninger.

Har du en mening?