Abonner via RSS eller E-post

Seieren over sosialismen

Publisert den 07.05.2011 i Blogg

SVs Bård Vegar Solhjell og Snorre Valen har i Dagsavisen angrepet Høyre for å forlate liberalismen i ord og liberaliteten i gjerninger.

Nikolai Astrup har svart godt på selve innholdet i angrepet, så jeg tillater meg heller å komme med følgende observasjon: Det er interessant at Solhjell har brakt bruken av ordet ”liberal” inn i partiets prinsipprogram, og at andre i SV stadig oftere tar det i sin munn i debatter.

Det er ingen liten (retorisk) endring, det er kanskje det største politiske linjeskiftet siden Arbeiderpartiets nyorientering på 80-tallet.
Før var ”nyliberal” et sekkebegrep SV kastet rundt seg hver gang de skulle forklare forjævlifiseringen av samfunnet. Det var et begrep som var sin egen forklaringsmekanisme; hvis man bare omtalte et forslag fra politiske motstandere som ”nyliberalt”, så var det åpenbart implisitt også med på å rive ned gode verdier i samfunnet. Ingen flere argumenter var nødvendige, det absolutte argumentet var nemlig allerede ført.

Ideologer som Audun Lysbakken og Snorre Valen skrev artikler og holdt foredrag om hvor forferdelig nyliberalismen var.

Det var den gang. Nå er liberalismen blitt fin; den er blitt ny; SV er blitt nyliberalt. Det viser hvor total seieren over sosialismen har vært.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Snorre Valen

07.05.11

Snakk om bomskudd, Torbjørn. Nyliberalisme er en tydelig definert økonomisk utvikling som jeg gjerne skriver flere artikler om. Å late som om en sterkt høyreorientert økonomisk tankegang er det samme som å hegne om liberale verdier er å spille dum. Og det kler deg dårlig, Torbjørn.

Torbjørn Røe Isaksen

08.05.11

Enig i at nyliberal brukes på annen måte, men det er da vel også nokså nytt at SV i så stor grad omfavner begrepet liberal? Jeg er villig til å korrigere meg selv om jeg tar feil, hvis du legger frem eksempler på at det ble brukt for 20 år siden for eksempel.

Har du en mening?