Abonner via RSS eller E-post

Borgerlig jobbdag

Publisert den 16.05.2011 i Blogg

Dagbladet har i dag et oppslag om arbeidslivspolitikken til en mulig borgerlig regjering. Oppslaget har minst to problemer, hvorav det ene er et latterlig godt eksempel på hvordan pressen av og til tar snarveier:

1. Søndag kveld var jeg i utlandet. Da jeg så en SMS fra Dagbladet om Frps landsmøte skrev jeg derfor følgende tilbake:

«Hei. Er i utlandet og har ikke sett forslaget. Men forstår de har stemt ned forslaget om nei til overtidsbetaling og individuell avtale om normalarbeidstid. Det er bra og bringer Frp nærmere det de andre opposisjonspartiene, Høyre, KrF og Venstre, står for. Torbjørn» Sendt klokken 17.11 søndag.

Journalisten sender melding tilbake, men den ser jeg ikke før sent på kvelden. Hva skjedde med sitatet mitt? Jo, i dagens avis settes det inn i denne konteksten i Dagbladet:

I går vedtok Fremskrittspartiet en
programerklæring om å åpne opp for
lengre arbeidsdager og mer overtidsarbeid.
Og denne nye hverdagen er ikke
langt unna. Blir Jens Stoltenberg kastet
om to år kan du forberede deg på
mer jobbing. Både Høyre og Venstre
sier nå at det er mye god politikk i
Frp’s vedtak.
– Dette er bra og bringer Frp
nærmere det Høyre, KrF, og Venstre
står for,
sier Torbjørn Røe
Isaksen (H).

Ingen ytterligere kommentar er vel nødvendig. Jeg forstår det er irriterende for journalisten å ikke få tak i en lengre kommentar søndag kveld, men det forsvarer vel ikke å ta sitatet ut av sin sammenheng slik? Journalisten har svaret mitt på SMS, men han endrer bevisst ordlyden fra «Det er bra» til «Dette er bra» for å få det til å høres ut som om jeg svarer konkret på det Frp har vedtatt. Som sagt, jeg forstår at journalisten blir irritert når han ikke får svar, men den naturlige reaksjonen er vel ikke å lage saken uavhengig av kildetilfanget?

2. Dagbladet feilinformerer også om en annen ting, enten bevisst eller ubevisst. Den normale arbeidsdagen står med Høyre. Spørsmålet er hvorvidt man skal ha anledning til å jobbe noe mer overtid i visse perioder. Det er Høyre for. For å ta en sammenligning: Den maksimale fartsgrensen i Norge er 100 km, men det betyr ikke at alle skal kjøre i 100 mesteparten av tiden. Ved å late som om mer overtid i perioder er lengre arbeidsdag generelt, gir Dagbladet det motsatte inntrykket. Det er det samme trikset som LO forsøkte å dra i forrige valgkamp. Spørsmålet tilbake er da om LO mener man skal jobbe 13 timer om dagen? Det er nemlig (så vidt jeg husker) grensen for overtidsarbeid ila. en 24-timersperiode i dag.

Arbeidsmiljølovens grunnleggende trygghet må ligge fast, men det er behov for et mer fleksibelt regelverk. Det diskuterer jeg gjerne, men da må forslagene presenteres på en redelig måte.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Ex Nordmøring

21.05.11

Som en konsekvens av at Høyre støtter å legge ned sykehuset i Kristiansund (en naturlig konklusjon ved at partiet støtter bygging av en mastodont i Molde) oppfordrer jeg til ikke å støtte partiet ved valgene 2011 og 2013.

Jeg har støttet partiet ved alle valg siden jeg fikk stemmerett i 1985, men føler en hjemløshet ved at partiet nå åpenbart ønsker å slakte sykehuset i min fødeby.

Har du en mening?