Abonner via RSS eller E-post

Åpenhet i demokratiet

Publisert den 26.05.2011 i Blogg

VG har i dag en sak om at stortingsrepresentanter har vært på reise finansiert av bla. USA. VG skriver selvfølgelig lite om programmet på slike studiereiser (som USA har hatt i svært mange år) og tonen er preget av mistenkeliggjøring, men det er pressens oppgave å opplyse velgerne om hva politikerne foretar seg (selv om VG ofte går for langt i karakteristikker, som Clemet skriver godt om her). Det VG ikke opplyser klart nok om er at denne informasjonen er tilgjengelig for absolutt alle i Norge. Slike reiser er i tillatt, men de skal også registreres i registeret for verv og økonomiske interesser. Dette registeret er åpent og offentlig tilgjengelig for absolutt alle.

Om undertegnede kan man der lese følgende:

2.Styreverv mv.

Samfunnsredaktør i tidsskriftet Minerva (ulønnet)
Styremedlem C. J. Hambro’s fond (ulønnet)
Medlem av Ferds råd for sosialt entreprenørskap (uløn-net).
Medlem av direksjonen i Polyteknisk forening (ulønnet).

3. Selvstendig næring
Inntekter fra Kopinor etter utgivelse av boken «Høyre om!» i 2009

10. Utenlandsreiser
18. – 24. mai 2010 – reise til Paris – International Visitor Program. Flyreise, hotell og enkelte måltider betalt av den franske stat.
1.-4. november 2010- Reise til Israel/Palestina i regi av Kirkens nødhjelp. Stortingsgruppen betalte flybilletten. Arrangør betalte måltider.
26. februar-4.mars 2011- Studietur til Hong Kong i regi av Hong Kongs myndigheter. Arrangør betalte reise og opphold.

Å debattere slike reiser synes jeg vi skal gjøre, blant annet må vi alle svare for om slike reiser kan innebære interessekonflikter. Vi som representanter er ansvarlige for valgene vi gjør og for hvem vi takker ja til å besøke. Samtidig er det, tror jeg, en fordel at norske politikere takker ja til å bli kjent med andre land, for eksempel Kina som vil prege verden fremover. Men jeg tror ikke diskusjonen blir spesielt god hvis utgangspunktet er en mistenkeliggjøring av selve det å reise på slike turer. Det er er både lovlig og informasjonen er tilgjengelig for offentligheten, inkludert VG.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?