Abonner via RSS eller E-post

Mot DLD

Publisert den 04.04.2011 i Blogg

I kveld stemmer Stortinget over det såkalte datalagringsdirektivet. Jeg kommer til å stemme mot.

Det er ikke en beslutning jeg har tatt i dag, heller ikke i løpet av de siste dagene. Det er en beslutning jeg har tatt på egenhånd. Jeg har varslet mine kollegaer i gruppen.

Det normale i et parti må være å stemme med flertallet, en annen praksis ville i praksis gjort slutt på partidemokratiet. Som jeg skrev i Morgenbladet på fredag:

Når man slåss for et flertall i et parti gir det noen føringer når man taper kampen.

Like fullt er det noen saker som for den enkelte representant blir et samvittighetsspørsmål. Datalagringsdirektivet er for meg et slikt. Som jeg skrev fredag:

Neste uke skal DLD voteres over. Saken blir vedtatt. Derom er det ingen tvil. Noen lurer nå på hva den enkelte representant vil stemme. Det er vanlig praksis i et parti å stemme samlet. Å stemme mot fordi saken er et samvittighetsspørsmål sitter langt inne, og er et valg den enkelte må ta selv. Det er vanskelig, ikke minst fordi andre representanter kan komme til andre konklusjoner uten at det betyr at deres prinsipper eller engasjement er mindre. Datalagringsdirektivet blir vedtatt til uken. Jeg er fortsatt motstander, som jeg har vært fra 2008.

Konsekvensen av mitt engasjement mot DLD — et engasjement som strekker seg tilbake til lenge før valget i 2009 — er at jeg ikke kan stemme for et forslag som innebærer implementering av datalagringsdirektivet.

Til slutt vil jeg si TUSEN TAKK til alle som har engasjert seg i denne viktige kampen og til alle som har tatt kontakt med synspunkter og meninger! Det har gjort at et direktiv som i utgangspunkt skulle være plankekjøring å få gjennom i stedet ble til en av tiårets største politiske kamper.

Del på Facebook | Del på Twitter

42 Kommentarer

Tor Johannes Helleland

04.04.11

Jeg er glad du stemmer imot Torbjørn, men det var dumt at du ikke tok ordet i debatten i dag. Du hadde holdt knakende gode innlegg.

Janne Waage Berset

04.04.11

Takk. Tusen takk.

04.04.11

Glimrende! Godt å se at det finnes Høyre-folk med både ryggrad, samvittighet og liberalt sinnelag!

[…] Røe Isaksen har nå klargjort på egen blogg at han stemmer mot innføring av EUs datalagringsdirektiv. Røe Isaksen slår dermed følge med sin […]

[…] 2: Torbjørn Røe Isaksen stemmer også nei. Ære være ham for det! Bare det hadde vært flere Høyre-folk med ryggrad, samvittighet og […]

LarsErik

04.04.11

Takk. Leit ikke flere av dine meningsfeller velger å stå oppreist.

04.04.11

Bra, Torbjørn! Synd at ikke flere i Høyre-gruppa får lov til å stemme rett. Og jeg tillater meg å ta på meg litt av æren, etter å ha ledet støttearbeidet for deg : )

Det er bra at du selv stemmer imot EUs datalagringsdirektiv (DLD) når saken behandles i Stortinget. For en som kaller seg konservativ må det jo være viktig å beskytte den enkelte mot overgrep både fra offentlig og privat hold. Datalagringen kan nemlig misbrukes både av den norske stat og av kriminelle som på ulike måter skaffer seg tilgang til registrene. Men når et flertall av Høyres representanter stemmer for DLD må du vel innrømme at ditt parti ikke er særlig konservativt i dette spørsmålet?

cc

04.04.11

Takk.

Karl

04.04.11

Jeg har fulgt med stort sett i hele dag, men har ikke hørt et eneste ord fra deg. Hvorfor taler du ikke DLD imot i alle offenltighet, og oppfordrer dine partikollegaer til å gjøre det samme?

Gunnar Arne Finjord

04.04.11

Takk! Du fremstår nå med ryggrad!

Geir

04.04.11

Takk! Michael Tetzschner holdt for øvrig det beste innlegget i debatten i Stortinget.

04.04.11

Bra Torbjørn 🙂

Jørn

04.04.11

Takk Torbjørn! Der berget du og Mikael et aktivt Høyremedlem. Jeg tror heller ikke denne kampen er tapt, og jeg ser frem til både EUs evaluering og forskriftsarbeidet. Det vil dukke opp mye rart her.

Har fulgt debatten i Stortinget i dag, og det er skremmende å registrere en nærmest ikke-eksisterende kunnskap om personopplysningsloven. Datatilsynet må styrkes slik at informasjon som ikke lengre tjener det opprinnelig formål slettes. At myndighetene ønsker å bruke slik informasjon til et helt annet formål er forstemmende. Hvorfor ikke lage et fingeravtrykk og DNA-register over alle innbyggerne i Norge? Vi skal ikke ta uskyldig, men ha effektive verktøy for å ta kjeltringene…Viktig at den liberale fløyen i Høyre holder fanen høyt og tar prinsipielle standpunkter fremover.

Takk igjen for at du viser den integritet jeg egentlig alltid har tiltrodd deg, selv om du satt oss unødig på pinebenken i denne saken.

Mvh
Jørn

Eric

04.04.11

Godt valg, takker 🙂

04.04.11

Ja, dette sto det stor respekt av. Veldig gledelig å se Isaksen reise seg og levere nei-stemme i dag!

04.04.11

Det skal fremdeles bli herlig å høre at Høyre er personvernpartiet i fremtiden. Salgstriks; 2 representanter stemte i mot.

04.04.11

Var det ikke fem? NRK sa fem.

Olav Hillstrand

04.04.11

Ikke noe problem å stemme mot all den tid du vet at din stemme ikke har noe å si. Redde ræva si heter det på norsk. Høyre har fått en ripe i lakken som ikke er mulig å reparere fra min side ihvertfall. Takk for alt

[…] i en rettstat om at alle er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Heldigvis var det noen få Høyrerepresentanter som stod rakrygget mot sitt eget parti og brøt ut og stemte sammen med FrP, KrF, SV, SP og V, men […]

Karl

04.04.11

Takk for at du stemte mot, sammen med Michael Tetzschner, Nicolai Astrup, Linda Hofstad Helleland og Henning Warloe.

Nå gjennstår ett steg for dere. Meld dere ut av partiet. Hvis dere ønsker å være respekterte politikere så kan dere ikke være del av et parti der et overveldende flertall ønsker å innføre politistat.

Sondre R.

04.04.11

Nå ble jeg nesten litt rørt 🙂

Linus

04.04.11

Flott gjort av deg, Torbjørn! Men det forandrer ikke på det faktum at jeg nærmest gråter i kveld for at mitt gamle parti har gått med på dette overgrepet mot friheten, rettsstaten og personvernet.

Jeg har meldt meg ut av Høyre. Dette måtte skje. Her går grensen.

André

04.04.11

Var innstilt på å gi Høyre min stemme både til kommune og stortingsvalg, men pga håndteringen av dld kommer det ikke på tale.

Tøft av deg å stemme imot. Likevel var dette en av personvernets tristeste kvelder på lang, lang tid. Personvernalliansen må reise seg igjen.

Trond E.

04.04.11

Står respekt av alle som stemte imot. For min del er det nå slutt med 20 år som høyrevelger. Blir vel V nå…

Erling Magnus Moland

04.04.11

Godt det er noen som fortsatt har vett i Høyre.
Som tredje generasjons høyrevelger må jeg si jeg er skuffet over at vi får DLD tredd ned over hodet på oss.
Dette og kuppet i Larvik Høyre får meg til å revurdere mitt politiske ståsted.
Skufffet ung høyre velger.

Karl

04.04.11

Til alle som er skuffet over retningen Høyre går i, det er kun en klar melding vi kan sende. Ta fra dem din stemme. Forklar dine venner hva DLD innebærer, og fraråd alle partiene AP og Høyre i lang, lang tid fremover. Inntill alle som stemte for DLD er tatt av partilistene.

Alf

04.04.11

Lett å stemme mot når man vet at flertallet stemmer for. Senest på dagsrevyen 28.03 nektet du å svare på om du ville stemme for eller mot. http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/257172/

Hallvar

04.04.11

Enig med Olav Hillstrand her. Og dette er, om enn din overbevisning, kun en PR-stemme; en stemme som skal få folk til å tro at Høyre er et parti med god takhøyde, få folk til å tro at Høyre er et parti hvor personvern og grunnleggende rettigheter betyr noe.

Øyvind

04.04.11

Ett svik mot folket.

Det er ingen tvil om at partiet som har som hovedsak å bryte ned dette direktivet, vil få min stemme i fremtiden.

Hvorfor har ikke AP og Høyre tatt opp de problemene som har oppstått i landene som har direktiv ala dette? Eller ble dette tatt opp, men Høyre og AP gikk likevel for dette?

Takk for at du stemte imot Torbjørn, men det hjelper så alt for lite når flerparten av Høyre ikke skjønner hva de har gjort.

Min stemme får dere ihvertfall ikke ved fremtidige valg, for det å gå mot personvernet som dette er en kriminalitet i seg selv.

Arne Bruland

04.04.11

Det kan vel ikke ha vært et samvittighetsspørsmål når du ikke tar konsekvensen og melder deg ut av Høyre?!

Erlend

05.04.11

Veldig bra at DU stemte imot, veldig skuffende av Høyre som parti.
Selvom DLD gikk igjennom trenger vi politikere som tør å gå mot strømmen og stå opp for sine meninger

Tim

05.04.11

Takk for forsøket !

Trond Strømme

05.04.11

Dersom Norge hadde vært Sveits, ville alle de voksne innbyggerne fått anledning til å stemme etter egen overbevisning. En så viktig beslutningen ville nemlig blitt lagt ut til folkeavstemming.

I «demokratiet» Norge, derimot, sitter drøye 150 enkeltmennesker og tar avgjørelser for de andre fire og en halv millionene.

Helt etter «egen overbevisning».

Tore

05.04.11

Skuffet… Som andre påpeker så er din stemme dessverre en veldig feig stemme da den har ingen betydning og du visste det på forhånd. Litt seint å hanke inn kreditt for det nå. Har alltid stemt H og fatter det bare ikke…

Neste revisjon av DLD: Heretter skal alle nyfødte barn tas DNA prøver av og lagres i 100 år….

05.04.11

Isaksen, spesielt du og Astrup har tolt mykje press i veka mellom forhandlingsavtalen mellom H og Ap og gårsdagen. Det var klokt av dykk å ikkje flagge stemmegivninga dykkar før i siste liten, for det ville, som Tetzschner heilt korrekt skreiv i Aftenposten, ha teke merksemda frå innhaldet i saka.

Og saka er strengt tatt det vi først og framst lyt bry oss om.

Takk for at du kjempa.

Karl Karlsen

05.04.11

Takk for at du stemte for din samvittighet, og stemte mot DLD.

Det er likevel en trist dag for meg som livslang Høyrevelger, partiet har sviktet min stemme og alt jeg har ment at partiet har stått for.

For Høyre er det en Skammens dag. Partiet har sviktet sine egne prinsipp- og partiprogram, og tilliten fra sine velgere.

Pål

05.04.11

Respekt. Dessverre er det ikke nok til å forhindre at jeg nå bryter med Høyre etter å ha stemt på dere i 25 år.

Erlend

05.04.11

Hva Høyre her har gjort er skammelig, men Røe Isaksen, Tetzschner, Astrup, Warloe og Hofstad Helleland kan gå ut av saken med hevet hode. Takk for at noen av dere har fornuften i behold.

Kenneth

05.04.11

Hei Torbjørn

Synes det er fint at du står fram å sier noe her og før debatten. Men jeg har ett spørsmål, hvorfor reiste du deg ikke å sa noe i debatten? Dette er jo tross alt ett samvittighetsspørsmålet, for meg er dette ett interresant spørsmål som du ikke besvarer noe sted.

For mitt vedkommende betyr det at det er slutt gjennom mange år å stemme på Høyre. Det å gå på akkord med personvernet er ett grovt overtramp og dette blir egentlig ett prinsipiell standpunkt, som Høyre nok nå kommer til å merke fremover fra mange velgere som ikke lenger stemmer ett Høyre som svikter.

kruttslum

06.04.11

Torbjørn…

Jeg tar av meg hatten.

Min tidligere kritikk av deg i bloggen din ser ut til å ha vært dårligere begrunnet enn jeg hadde trodd.

Din ryggrad er blitt rakere etter mitt syn.

Har du en mening?