Abonner via RSS eller E-post

Morgenbladet: Høyreopprør fra venstre

Publisert den 29.04.2011 i Blogg

Hver tredje uke skriver jeg på baksiden av Morgenbladet.

Høyreopprør fra venstre

Europas såkalte høyrepopulister står i mange henseender godt plantet til venstre.
 
Lederen for finske Perussuomalaiset, eller Sannfinnene, Timo Soini, hevet hendene i været valgnatten for få uker siden som den store seierherren, vel vitende om at jordskjelvet ikke bare ville ryste den manisk konsensusorienterte finske politikken, men få slipsene til eurokrater og politikere i Brussel til å svaie av skjelvingene. Partiets triumf var en seier for proteksjonisme, nasjonalisme og politisk styring. Høyreopprøret i Europa kommer egentlig fra venstre.

Mange medier, inkludert norske, var raskt ute med å stemple Sannfinnene som høyrepopulister. «Et søsterparti av det norske Fremskrittspartiet,» skrev Aftenposten. Og det er ingen tvil om at Sannfinnene og likesinnede partier i andre europeiske land har en del kjennetegn som normalt, hvis det lenger gir mening å kalle noe for normalt, assosieres med partier på høyresiden. Sannfinnene er for en streng asylpolitikk, de vil ha strenge straffer og styrke finsk kultur, blant annet på bekostning av den svenske minoriteten. Disse standpunktene bindes ofte sammen av en retorikk som hyller sunn fornuft og folkelighet som kontrast til eliter, ekspertvelde, kosmopolitisme, multikulturalisme eller slapp verdirelativisme. Det er som et ekko fra danskenes stadig mer pliktskyldige kulturkamp, eller fra den amerikanske høyresidens bannbuller mot «den liberale eliten». (…)

LES HELE ARTIKKELEN I MORGENBLADET.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?