Abonner via RSS eller E-post

Viktigste gjennomslag: tilgangen til data begrenses kraftig

Publisert den 28.03.2011 i Blogg

Er dette slik jeg ønsket det skulle ende opp? Nei. Er det allikevel grunn til å være fornøyd med hva Høyre har oppnådd i forhandlingene? Ja, gitt utgangspunktet har forslaget blitt langt, langt bedre.

I skrivende stund legger Høyre og Arbeiderpartiet frem sitt kompromiss om datalagring. Jeg mener selvfølgelig fortsatt at lagringsregimet er galt, men gitt utgangspunktet og forslagene fra Arbeiderpartiet, har Høyre klart å oppnå viktige resultater gjennom forhandlingene.

I pressen er det foreløpig mest fokus på lagringstiden. Høyre har som forventet fått gjennomslag for å kutte lagringstiden fra de foreslåtte 12 til 6 måneder. Det er selvfølgelig fint, men de mest avgjørende endringene er gjennomslagene for hvem som skal ha tilgang til dataene. Når de først skal lagres er det helt avgjørende at tilgangen til dataene er så strengt kontrollert som mulig. Derfor er de aller viktigste tingene Høyre har fått gjennomslag for ikke selve lagringstiden, men de svært sterke begresningene på hvem som har tilgang. Jeg understreker at dette er viktige krav gitt lagring:

 – Presisering av sletteplikten etter 6 måneder
 – Konsesjonsplikt for de som skal lagre
 – Klare brudd (inkl. mulig fengsel) for brudd av konsesjonsvilkårene
 – En autorisasjonsordning for å begrense hvem som har tilgang til dataene. Antallet personer med tilgang skal begrenses til et minimum. Også diverse andre fysiske og elektroniske sikringsordninger.
 – Datatilsynet får mulighet til å gi pålegg om kryptering.
 – Krav til sporbarhet. Med dette menes at det i ettertid kan konstateres hva som er gjort i et dataanlegg/informasjonssystem, herunder hvem som har fått tilgang til opplysningene og at all elektronisk behandling av opplysninger, skal være sporbare.
 – Innskjerping av straffekravet for å få tilgang til trafikkdata.

Og, kanskje aller viktigst: Domstolsbehandling for å få utlevert data.

Oppsummert er det slik at når lagring først kommer vil disse ordningene gjøre de lagrede dataene så sikre som overhodet mulig.

 Legger ut lenke til hele dokumentet så snart jeg finner den.

Del på Facebook | Del på Twitter

70 Kommentarer

Jørn

29.03.11

Det holder ikke med lange utredninger, intellektuelle tankeeksperiment og blogging om liberalkonservatisme når det hele faller i fisk når det kommer til sak. Hva er da ord verdt?

Erik

29.03.11

Jeg trodde bedre om deg Torbjørn

Olav Hillstrand

29.03.11

Gratulerer Torbjørn og resten av Høyre. Dere har blitt lurt trill rundt av noen av de dummeste politikerne Norge har fostret, dvs Kolberg, Støre og Stoltenberg.

Når man skal selge noe så går man alltid høyt ut for så å lande på et akseptabelt beløp. AP visste meget vel at de ikke ville få 12 mnd men ville være svært fornøyd med 6 mnd og det fikk de. Takket være dere. Og dere kaller det en kjempeseier. Gratulerer, dere er åpenbart dummere enn nevnte trekløver.

Er dere virkelig så redd for å si nei til EU? Hva tror dere de kommer til å gjøre? Det setter nok en stopper for karriereplanene deres om en arbeidsplass i Brussel.

Og til sist, Erna hadde en priceless kommentar i avisen igår:
«EU har utsatt evalueringen flere ganger. Men når vi selv vedtar dette får vi mulighet til å være med å påvirke direktivet når det skal revideres.
Vet de fortsatt ikke at med mindre Norge stiller med et pengebidrag i størrelsesorden et middels europeisk lands BNP så driter EU i hva vi måtte mene. Vi drar likefullt buksene ned og sprer skinkene hvis Brussel befaler det

Takk for alt, Høyre og Torbjørn, du har ikke et snev mer ryggrad enn enn et pinnedyr med leddgikt

BeeBop

30.03.11

Som flere her har påpekt nytter det ikke å døpe om begreper til et penere navn for å gjøre det mer legitimt. Jeg har registrert at du har begynt å snu i DLD-saken og mer eller mindre fremstiller det som en god idè. Er det noe jeg misliker mer enn DLD så er det politikere som prioriterer personlig karriere fremfor overbevisning og ideologi.

En tanke: Om AP hadde gått inn for dødsstraff; hadde det da vært mer vennligsinnet om Høyre inngikk et kompromiss hvor man bare tillot tortur? To onder man for alt i verden må unngå. Akkurat som AP-versjonen og Høyre-versjonen av DLD.

BeeBop

30.03.11

En ting til..

For inntil en måned siden var jeg et lojalt Høyremedlem, og forsvarte partiet i tykt og tynt. Lojaliteten har nå avgått med døden siden sviket fra dere er så fullstendig og fundamentalt utilgivelig. Jeg kan ikke lenger tro på noe av flosklene Høyre har levd på i alle år, som individ, personvern etc. Jeg kan iallfall love at jeg skal bruke tiden frem mot valgkampen til å jobbe mot at Høyre får noen utvidet posisjon i forhold til i dag. Det var helt utenkelig for bare en måned siden.

Skam deg! Du og partifellene dine.

kruttslum

30.03.11

Hei, Torbjørn.

Jeg har vært «fan» av deg en god stund. Men det ser ut til at våre veier nå må skilles.

Jeg skjønner så veldig godt hvorfor du setter din fremtidige lysende karriere i Høyre foran personernhensyn. Du har selvsagt ditt eget liv og dine egne mål for livet ditt.

Jeg hadde jo håpet at DLD-motstanderne i Høyre faktisk ville stå rakrygget opp mot de fascistiske tendensene i partiet, men slik ble det altså ikke.

Men igjen, du som enkeltperson har store ting foran deg i partiet. Så hvorfor kaste alt ut av døren bare på grunn av noen tåpelige prinsipper som personvern og privatliv?

Det høres kanskje ut som jeg bebreider deg, og jeg må innrømme at jeg er svært skuffet over at du gjør knefall for de overvåkningshungrige. Men jeg må også ærlig innrømme at hvis jeg var i din posisjon, er det ikke sikkert jeg hadde ønsket å kaste bort alt jeg hadde oppnådd så langt, og hindre meg selv fra å få en viktig stilling i partiet jeg representerte.

Vi må jo sette oss selv først. Personvernhensyn… det får vi overlate til sosialistene.

Erlend

30.03.11

På tross av at mitt parti er Venstre, har jeg vært en stor beundrer av deg, Røe Isaksen, i mange år. Du har alltid vært en prinsippfast, liberalkonservativ politiker som Høyres velgere kan være stolte av. Om du ikke stemmer mot DLD i Stortinget, er den respekten borte som støv i vinden.

Mange på bloggen her referer til deg og Høyre som «Judas», og trekker inn sammenligninger til Quisling. Vel synes jeg dette er altfor sterke ord, men jeg holder med essensen i det som blir sagt. Her er ditt parti og du personlig i ferd med å selge mine borgerrettigheter, og det aksepterer jeg rett og slett ikke. Ikke ett eneste ett av de argumentene jeg har hørt for innføring av DLD tåler sollys; jeg har en dyp mistanke om at Høyre her innfører dette fordi EU-tilhengeren ikke tør bruke reservasjonsretten. Hvis det er sånn at dere selger rettighetene våre for å tekkes EU, da blir jeg kvalm. Jeg håper dere vet at ingen politikere har i mitt liv noensinne gjort noe som så alvorlig trår på mine rettigheter.

Dette er en skam, og jeg ber innstendig om at Høyre tar til vettet i siste liten. Noen politisk seier vil dere aldri kunne snu dette til. Når dere har muligheten til å stanse et overgrep som DLD, så er ikke en moderering av det samme overgrepet på noen som helst måte akseptabelt. Dere er ikke overvåkningskåte AP, Torbjørn Røe Isaksen. Dere er bedre en det. Dette er rett og slett deprimerende.

Olav Hillstrand

31.03.11

Hei, jeg er et dumt pinnedyr fra regnskogen i Guatemala.

Kutte nå endelig, behold et snev av selvrespekt

kruttslum

31.03.11

Torbjørn:

Det kunne vært interessant hva du mener om det faktum at Sverige utsetter innføringen av DLD?

Og at det viser seg at DLD sannsynligvis bryter med Tysklands grunnlov?

Og at det viser seg at oppklaringsprosenten gikk ned i Tyskland etter at DLD ble innført?

Og til sist: Hva mener du om EUs store overvåkningsprosjekt, INDECT, som går ut på å analysere selve innholdet på nettet? Ser du ikke at dette kombinert med DLD kan gi myndighetene særdeles mye makt og oversikt over innbyggerne?

På forhånd takk for svar.

Torbjørn Røe Isaksen

31.03.11

Jeg mener (i prioritert rekkefølge):
1. at vi ikke burde implementere dld
2. at vi uansett burde ventet m behandlingen til etter EUs evaluering
3. at Sverige er en ting, men Tysklands manglende implementering er langt viktigere.

Petter J. Karal

31.03.11

Jeg har vært medlem siden mine UH-dager midt på 80-tallet. Jeg har stemt H gjennom tykt og tynt, og donert penger etter evne til valgkampene. Jeg trodde aldri dagen skulle komme da jeg måtte revurdere forholdet til «mitt» parti.

Jeg tror dere har sett dere blinde på meningsmålinger som kun måler for/imot. Her er det en viktigere dimensjon: STYRKEN på engasjementet. Jeg har aldri sett maken til engasjement mot eget parti blant Høyre-folk, og da spesielt de med mest å bidra med de neste 10-20-30 årene. Hvis dette var en klassisk Høyresak så ville det kanskje være forståelig at partiet tok en slik sjanse. Men for dette????

Du, Torbjørn, er veldig viktig i dette. Med mindre du stemmer i tråd med din overbevisning i denne saken vil du bli stående som et symbol på manglende ideologisk mot ELLER takhøyde i Høyre – begge deler like ille.

Truls

01.04.11

Beklager å måtte si det men med dette er dere blitt landssvikere.

Jørn

01.04.11

Leste kommentaren din i Morgenbladet i dag, men jeg blir ikke klok. Hva skal du stemme? Følger du ikke samvittigheten til å stemme nei av hensyn til partikollegaer som er like overbevist om at DLD er riktig. Er det slik å forstå? Stemmer ikke de som er imot nei, så melder jeg meg ut.

Petter J. Karal

04.04.11

Torbjørn, denne holdningen hadde kledd deg bedre: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article4081699.ece

Det riktige valget er ikke alltid det letteste, og jeg kan tenke meg du blir utsatt for mye press til å følge flertallet. Håper likevel du stemmer ut i fra overbevisning, prinsippfast som du fremstår i debatter og skriftlige innlegg!

Petter

04.04.11

Meld deg ut av Høyre og inn i Venstre Torbjørn. Høyre under Erna er et lite intelligent parti.

Petter

04.04.11

Som Tetzschner sier: det at et flertall av representanter i stortinget ikke klarer å stoppe innføringen av DLD fordi de ikke får stemme etter egen overbevisning er i seg selv et paradoks i en sak som er sterkte uheldig for vernet av individer, og det i seg selv viser at en sterkere grunnlovsbeskyttelse av retten til privatliv er utrolig viktig i dagens samfunn.

Med vår nye teknologi er det lettere å overvåke folk – da er det enda viktigere enn tidligere med en sterkere grunnlovsbeskyttelse av retten til privatliv. Nå er vel personversaken hertil lands tapt med dagens besluttning om å innføre DLD. Det er til å grine av…

Sondre R.

04.04.11

Jeg skjønner ikke hva du ønsker å oppnå med denne forsonende linjen, Torbjørn. I lys av ditt krystallklare standpunkt mot DLD så måtte det vel ha vært forventet at du gikk gjennom denne avstemningen med hevet hode.

Hvorfor ikke unne deg å bli stående på broen på det synkende skipet. Jeg tror historien vil dømme stortingspolitikerne som vedtar DLD i dag. Om noen sak vil bli husket, så er det nettopp denne, fordi den vekker så sterke følelser hos motstanderne.

Dette er en trist dag for Høyre og for Norge. Og når DLD blir avviklet, så vil jeg og mange andre si, at nå fikk vi rettet opp det største sviket mot våre liberale verdier noensinne.

Inntil da så blir jeg med i rekkene som skal hive DLD-tilhengere ut fra stortinget.

Per Inge Østmoen

04.04.11

Det eksisterer ganske enkelt ikke et slikt ubetinget krav om domstolskontroll og rettslig kjennelse som DLD-forsvarerne hevder.

I tillegg til at det er galt å hevde at rettslig kjennelse er nødvendig, er det ytterligere desinformasjon når det fremstilles som om Datalagringsdirektivet er en forutsetning for å lage et regelverk som forsvarer personvernet. Selvsagt kan nødvendige innskjerpelser foretas helt uavhengig av Datalagringsdirektivet, derunder også sletteplikt. Det hevdes fra enkelte at «dataene lagres allerede i dag.» Dette er imidlertid fullstendig misvisende. DLD krever lagring av flere typer data, og lagring over mye lengre tid enn tidligere praktisert. I dag har ikke teleleverandører noen interesse av å lagre data utover hva som er nødvendig for administrative formål.

Vi står igjen med de følgende realiteter:

– Datalagringsdirektivet utvider mulighetene og hjemlene for uthenting av informasjon av innbyggerne kraftig.

– Lovforslaget åpner for en lang rekke hjemler, som tilsammen gjør at tersklene for utlevering av informasjon om den enkelte blir svært mye lavere.

– Datalagringsdirektivet åpner dessuten for at opplysninger om norske borgere blir utlevert til fremmed makt.

– Datalagringsdirektivet er selvsagt overvåkning, og det er snakk om overvåkning av samtlige innbyggere. Hvorvidt informasjonen i hvert enkelt tilfelle blir hentet ut, er uten betydning for den saken, fordi det er selve lagringen som muliggjør en senere uthenting av opplysningene. Som altså er lagret om alle borgere, selv om de ikke er mistenkt for noe som helst kriminelt!

Erlend

05.04.11

Da Torbjørn Røe Isaksen i dag stemte mot DLD, ønsker jeg med dette å rette en takk til Røe Isaksen personlig, og trekke all kritikk jeg har presentert her, vinklet mot ham. Jeg er fortsatt av den oppfatning at Høyre har solgt mine borgerrettigheter for å bedre tekkes EU, men det er i det minste fire representanter fra Høyre som kan gå ut av denne saken med selvrespekten i behold. Takk, Torbjørn.

Magnus Alvestad

10.04.11

Enig med Erlend. Trist at forslaget ble vedtatt, men kudos til Torbjørn for at han hadde integritet nok til å stemme mot.

Har du en mening?