Abonner via RSS eller E-post

Gratulerer Fru Rand og Herr Friedman, det ble en by!

Publisert den 03.03.2011 i Blogg

Jeg er i Hong Kong denne uken — hvis Ayn Rand og Milton Friedman hadde vært sammen og fått en by så ville det vært Hong Kong. Kåret til verdens frieste økonomi 15 år på rad av Heritage, markedsøkonomi og frihandel er hjemlet i «grunnloven» (basic law, i praksis en traktat mellom UK og Kina)…allikevel er det folk egentlig snakker om den gigantiske kjempen i nord som har våknet. Jeg skal skrive mer om dette senere.

Del på Facebook | Del på Twitter

4 Kommentarer

Fenrik Vogt

03.03.11

Det begynner å gå over ALLE støvelskaft når Høyre-folk hyller Ayn Rand.

Jeg er konservativ, og det er tydeligvis ikke Høyre lenger.

Jeg har aldri hørt Høyre-folk, inkludert Isaksen, hylle Rand (det skulle tatt seg ut), så jeg forstår egentlig ikke helt hva du sikter til her, Fenrik.

HøyreSIDEN derimot (altså «libertarianere», konservative osv), har alltid flørtet litt med L-f kapitalismen, og jeg vil tro at Isaksen reiste til Hong kong delvis for egen selvterapis skyld. «Se hvor flott markedsliberalismen er. Nå føler jeg meg enda mer politisk overbevist»

Det dere på høyresiden imidlertid unnlater å sette fokus på er hvor lite i realiteten dere egentlig liker demokrati. Den Kapitalismen som dere forfekter er nemlig svært udemokratisk. Joda, man kan stemme ved valg hvert fjerde år, men med en gang man begynner å snakke om f.eks demokrati på arbeidsplassen, da er demokrati plutselig ikke så viktig lengre. Hvis dere på høyresiden liker demokrati, hvorfor er dere da ikke for mer demokratiske samfunnsinstitusjoner. Hvorfor skal ikke alle som tar del i verdiskapningen og produskjonen være med å demokratisk bestemme over dette i stedet for bare sjefen og eierne?

Så et lite tips til dere høyrevridde. Begynn å forfekte et mer demokratisk samfunn og støt fra dere denn udemokratiske tyranniske kapitalismen.

http://www.youtube.com/watch?v=iqlTyAMVDUk&feature=related

Erik M.

05.03.11

Naar jeg leser innlegg slik som det til «FREEDOM FROM TYRANNY» ovenfor, blir jeg alltid veldig fristet til aa vaere 100% rendyrket laissez-faire kapitalist, om bare for aa distansere meg mest mulig fra hans meninger. Det er vel min reaksjonaere side. Jeg har imidlertid laert meg aa unngaa dette, og forblir mitt vanlige 95% kapitalistiske selv. Dette er tilstrekkelig distansert fra Chomsky’s slavesamfunn til at jeg kan ha ren samvittighet, samtidig som at jeg forblir noenlunde praktisk.

«Naar jeg leser innlegg slik som det til “FREEDOM FROM TYRANNY” ovenfor, blir jeg alltid veldig fristet til aa vaere 100% rendyrket laissez-faire kapitalist»

Jeg kan ikke si at jeg er overrasket over slike uttalelser. Oppgulp og fullstendig fravær av saklig argumenter er vanlig fra dem på ytterste høyre (deg i dette tilfellet). Det er med all respekt noe «fjortis»- aktig med det du her skriver.

«Dette er tilstrekkelig distansert fra Chomsky’s slavesamfunn til at jeg kan ha ren samvittighet, samtidig som at jeg forblir noenlunde praktisk.»

Jeg og Chomsky står for det MOTSATTE av slavesamfunn – et fullstendig fravær fra alle former for tyranni. vi vil heller ha mer lokaldemokrati og demokratiske institusjoner. Hva er det som er så galt med det? Storkapitalen har enorm makt i samfunnet og tar viktige avgjrelser som får konsekvenser for min og din hverdag, men de er IKKE demokratisk valgt. Vi vil istedet at avgjørelsene i samfunnet tas gjennom demokratiske prosesser. Hva er det som er så galt med det? Liker du ikke demokrati, Erik??

At du i ditt innlegg ikke kommer med ETT ENESTE motargument, men bare oppgulp, er som sagt ikke overraskende.

Har du en mening?