Abonner via RSS eller E-post

Pink Locke

Publisert den 22.03.2011 i Blogg

Lydverket hadde nylig en reportasje om Pink Floyd hvis plater Dark Side of the Moon og The Wall er ihjelspilte, og hvis låter som Wish You Where Here og Another Brick in the Wall (pt. 2) er blitt allemannseie rundt leirbål og for unge, kvisete rockere som drømmer om å slå gjennom. Årsaken er enkel. Enhver generasjon oppdager Pink Floyd-katalogen på nytt. De begynner med de to store, går videre med Meddle, Wish You Where Here og Atom Heart Mother. Jeg husker selv da jeg oppdaget Pink Floyd tidlig på 90-tallet. Det var stort og jeg ga beng i om andre hadde oppdaget det tidligere. Det var en ny verden — for meg.

Vokalisten i Flaming Lips hevdet på Lydverket at Roger Waters tekst til Breathe og Eclipse fra Dark Side, oppsummerte hans livsfilosofi, særlig denne setningen fra Breathe:

And all you touch and all you see is all your life will ever be.

Det er kanskje ikke uvesentlig at nettopp engelske Roger Waters skriver en slik tekst, en slags rockeoppsummering av empirismen (erfaringsfilosofien) til Englands husfilosof John Locke. Det passer også godt med Waters radikale politiske ståsted. Marx’ materialisme hviler jo nettopp på at «all you touch and all you see» utgjør eksistensens byggestener, for øvrig et steg bort fra Marx’ «lærer», konservative Hegel, og hans idealisme.

Om Waters filosofiske grunnmur er empirisme, hvem er da representanten for idealismen? Jeg er litt i manko på gode navn, men U2s In the Name of Love er kanskje ikke et dårlig alternativ?

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Oh… Det var også en oppsummering av Pink Floyd 🙂 Jeg oppdaget dem i 1979 i forbindelse med The Wall. Skal selvfølgelig i gymsalen 30. april for å høre/se Roger W.

Har du en mening?