Abonner via RSS eller E-post

Morgenbladet: Den norske likheten

Publisert den 14.12.2010 i Blogg

Fra baksiden av Morgenbladet hvor jeg skriver hver 3. uke.

Den norske likheten illustreres bedre av kong Olav som tok trikken enn av lønnsstatistikken.

Klokken ti på ti, søndag 16. desember 1973. Det var oljekrise i Norge og forbud mot å bruke motorkjøretøy i helgene. Kong Olav og hunden Shjarme gikk ut på Slottsplassen og ned mot Nationaltheatret stasjon. Derfra tok han trikken opp til Voksenkollen for å gå på ski. Folkekongen Olav var skapt.

Ingen bilder oppsummerer den norske likhetstanken bedre enn bildet av kongen som tar trikken. Det sier noe om den norske folkesjelen og om hvilke idealer vi har.

Hva er den norske likheten? En del dreier seg om relativt små økonomiske forskjeller, men det er også langt mer. Vi har i mindre grad enn mange andre land segregerte boområder i norske byer og tettsteder. Vi er relativt homogene kulturelt, og har felles arenaer som kirken, skolen eller idrettslaget. Norske bedrifter er mindre hierarkiske enn i mange andre land ¿ det er kortere vei fra de ansatte opp til sjefen. Det er i mindre grad enn i tradisjonelle, klassedelte samfunn klare kulturelle koder som skiller toppen fra bunnen, selv om de selvfølgelig finnes også hos oss.

 LES HELE KOMMENTAREN HOS MORGENBLADET.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

mette

17.12.10

Den islandske ulikskapen blei tydeleg då krakket kom 7/10 2008: dei nyrike boomprofitørane visste ikkje om dei beste konteinarane for gratis overskotsmat. Dei andre, som alltid henta maten sin frå bakgården til Bónus, dei visste vel kor dei skulle leite for å finne god olivenolje, grønsaker, frukt og endåtil nokre pakkar med brukbart kjøt.

(Og mens vi skriv no, sett dei gammelrike opp juledekorasjonane sine på Snobb Hill/ Laugardalen. Dei har lys-bambi større enn lågblokkene i bakken nedanfor.

Coining Iceland/ Icelab Trendland:

Mótaland

Har du en mening?