Abonner via RSS eller E-post

UTENFORSKAP!!!!

Publisert den 25.11.2010 i Blogg

Arbeiderpartiet har i det siste hisset seg opp over bruken av begrepet utenforskap. Høyre bruker begrepet for å peke på at nesten 800 000 mennesker på en eller annen måte står utenfor arbeidslivet, men, som jeg sa i Stortinget i dag, betyr ikke utenforskap at man er utenfor fellesskapet — men for mange kan det nok føles sånn. Systemet vårt har en tendens til å trykke folk ned i stedet for å bygge dem opp. «Noen er født uføre», sa Stoltenberg i dag. Jeg tror han mente det godt, men allikevel avslører han kanskje en holdning som ligger innbakt systemene våre. Vi ser svakheten i folk i stedet for å se deres styrker.

Det er vanskelig å ta AP alvorlig når de later som om velferdsdebatten handler om semantikk. Særlig fordi AP har vært flittige brukere av ordet utenforskap.

Som Anette Trettebergstuen (AP): «Alle som kan skal jobbe litt, for da blir det også enklere å komme tilbake til arbeidslivet og vi reduserer sjansen for permanent utenforskap.» På APs hjemmeside. Eller Helga Pedersen…medlem i…ehhh…AP: «Derfor er det for tidlig å avlyse finanskrisen. Uten en aktiv politikk for å sikre folk arbeid, så risikerer vi at enkeltmennesker og lokalsamfunn føres inn i permanent utenforskap.» I trontaledebatten. Eller den samme Helga P.: «At vi jobber knallhardt for at alle skal ha arbeid, og at vi prioriterer velferd for alle i stedet for skatteletter for de – det er den beste forsikringa mot utenforskap.» Og det var ikke i gangen på Stortinget eller i samtale med en velger. Det var på sjølveste landsmøtet til AP.

Det finnes sikkert mange, mange flere eksempler. Men jeg har bedre ting å gjøre enn å diskutere semantikk med AP. Vi har tross alt noen utfordringer selv om vi er verdens beste land…

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?