Abonner via RSS eller E-post

Fjerne fattigdommen

Publisert den 10.11.2010 i Blogg

Vårt Land melder om at SV nå avlyser løftet om å fjerne fattigdommen. Jeg hørte selv Lysbakkens tale i går, og gjengivelsen i avisen stemmer. Det er en langt mer ydmyk holdning til fattigdomsproblemene nå enn i 2005. Den gang sa Kristin Halvorsen at fattigdommen kunne fjernes, og at det kune dreide seg om politisk vilje. I 2009 ble hun konfrontert med uttalelsene i en heller pinlig sesjon på TV2.

Fasitten er også klar. Fattigdommen har økt. Som Vårt Land skriver:

«Men fattigdommen i Norge har ikke forsvunnet. Tvert i mot har det blitt flere fattige barn i Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen fattige barn har økt fra tre prosent i treårsperioden 1999-2001 til åtte prosent i 2006-2008 (se graf).»

Dermed burde vel vi i opposisjonen kaste oss over regjeringen, anklage dem for å svikte de fattige og bryte løftene sine. Det er god grunn til å kritisere også regjeringens fattigdomspolitikk, men først og fremst synes jeg SVs nye, realistiske innfallsvinkel fortjener honnør. Selv om Lysbakken understreker at vi må ha som mål å bekjempe fattigdom, er veien fra det utopiske til det realistiske med på å gjøre debatten bedre. Å bekjempe fattigdom er en komplisert affære, ikke minst fordi Norge er et rikt land fra før og økt rikdom også risikerer å øke andelen fattige (vi har et relativt fattigdomsmål som i realiteten er et mål på ulikhet). Jeg ønsker SV velkommen etter. Og jeg ønsker en mer realistisk og edruelig debatt om fattigdom velkommen. Med varmt hjerte, men kaldt hode.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?