Abonner via RSS eller E-post

Du må også være sosialist!

Publisert den 18.11.2010 i Blogg

Venstresidens skinnhellige vi-er-så-mye-bedre-enn-dere-holdning oser av en selvrettferdiggjørende arroganse. Som dagens innlegg fra Charlotte Myrbråten i Tanta. Myrbråten er redaktør i tidsskriftet Fett og skriver med utgangspunkt i en debatt som skal være i kveld. Tema er høyresiden, likestilling og feminisme.

Som tegningen på Fetts side viser, er det liten tvil om hvor de står. Og teksten er så historieløs og vridd at debatten åpenbart er en «debatt». For Fett er det nemlig enkelt: «De borgerlige feministene kjempet gjennom stemmeretten. Så kom arbeiderklassefeministene og ville ha bedre arbeidsforhold og selvbestemt abort.» Audun Lysbakken presenteres med kraft! Han mener høyresidens valgfrihet er «fengende, men falsk». Aina Stenersen (FrP) er en ensom svale, en stakkars kvinne i et parti som «vil oppheve likestillingsloven og likestillingsombudet.» Implisitt, hun har misforstått, ikke skjønt poenget. Fett har valgt å presentere Stenersen slik i stedet for å skrive for eksempel «hun er høyrefeminist og mener likestiling og frihet må gå hånd i hånd» etc. Men poenget er ikke å få frem interessante skiller. Poenget er å uttrykke himling med øynene med ord.

Den samme retorikken og språkbruken går igjen i Myrbråtens innlegg. Hun må gjerne stå sammen med kvinner og menn på venstresiden om et feministisk prosjekt, men det er poengløst å hevde at denne feminismen er for alle kvinner (eller feminister). Det er den åpenbart ikke. Venstresiden smeller døren igjen. De vil debattere, men ikke uten en arrogant undertone som avslører at de synes det hele er latterlig. Som Myrbråten skriver «på overflaten kan det se ut som høyrefeministene er mest opptatt av retten til å gå med pels.» Hun ser ingen politikk fra høyrefeministene annet enn å legge ned statsfeminismen.

Myrbråten og venstresiden kan like gjerne være ærlige: det hjelper ikke om du er kvinne, du må også være sosialist! Kammmerat.

Del på Facebook | Del på Twitter

1 Kommentar

Problemet for høyresiden er at markedets frihet for dere tilsvarer personlig frihet. Det er en logisk kortslutning som er godt behandlet innen økonomisk teori, men hvis konklusjoner dere nekter å ta følgene av.

Tor Øyvind Westbye
leder Bergen MDG

Har du en mening?