Abonner via RSS eller E-post

Det hellige

Publisert den 25.10.2010 i Blogg

Sitter i Bø i Telemark og skriver på baksiden til fredagens Morgenbladet. Endte opp med å skrive om den store pappapermdebatten, men hadde egentlig en ide om å ta utgangspunkt i Einar Gelius. Boken hans om sex i Bibelen har skapt overskrifter, og jeg kan vel innrømme at jeg ikke akkurat er noen stor fan. Men hva skyldes det at en bok om kristendom og sex skaper så mye bråk? Det er jo ikke som om sex generelt får lite pressedekning. Ei heller er Gelius’ private betroelser spesielt sjokkerende midt blant realitykjendiser og kyss-og-fortell-intervjuer.

Erling Lae sa en gang «de har ikke noen forståelse for Det hellige». Hvem og hva han snakket om, vil jeg ikke si, men det fikk meg til å tenke. Det hellige er noe opphøyet som vi knytter en så sterk affinitet til at vi oppfatter krenkelser av det som opprørende, ja, som fornærmende. At Muhammed-karikaturene provoserer så til de grader, skyldes nettopp at profeten er hellig. Men hva er hellig i Norge? Da mener jeg ikke bare hva som er hellig for noen få, men for det store flertallet?

Som sagt ble ikke spalten ferdigtenkt, og derfor heller ikke skrevet. Men jeg lurer på om noe av grunnen til at Gelius vekker så sterke reaksjoner ikke er fordi han går over en grense fra personlig til privat, heller ikke at mange har sterke meninger om ham som en offentlig person; men at han på en eller annen måte rører ved noe av det vi oppfatter som «hellig», både fordi han er prest og fordi han skriver om Guds ord?

MEN, SNAP OUT OF IT, nå venter fylkesstyre i Telemark Høyre og redegjørelse for årets samferdselsbudsjett. Den teologiske parallellen er trolig dansen rundt gullkalven.

Del på Facebook | Del på Twitter

Har du en mening?