Abonner via RSS eller E-post

Makta

Publisert den 31.08.2010 i Blogg

Fra en velger: «Det er masse ulv her også, men det er Makta vi er mest redde for.»

Frykt Makta.

Jeg har alltid hatt en ambivalent forhold til Makta. Det skyldes ikke at jeg selv ble Makta for ett år siden (selv om jeg ikke kan utelukke at det har en innvirkning, det ligger faktisk en innsikt i venstresidens gamle maksime om at «hvor du sitter avgjøre hvor du står), snarere en dragning mot både det liberale og det konservative, eller mot både autoritet og frihet om du vil.

Autoritet er avgjørende for et sivilisert samfunn. Vi må, for å si det enkelt, respektere noen grunnleggende verdier og institusjoner for at samkvem med andre mennesker skal være mulig. Samtidig er Makta også farlig, den kan misbrukes. Det er en innsikt liberale tenkere har hatt, fra John Locke via Edmund Burke til F. A. Hayek. Derfor må makten være delt og kontrollert.

Denne ambivalensen kan få merkelige utslag (dere får tilgi den subjektive tonen i det neste poenget). Jeg har for eksempel stor tillitt til politiet, og har en tendens til å stole på at de gjør jobben sin på en skikkelig måte, uten unødig maktbruk. På den annen side er jeg skeptisk til radikal økning i politifullmakter, for eksempel gjennom datalagringsdirektivet.

Det er to posisjoner som rent logisk kan være vanskelige å forene, samtidig lever ethvert liberalt demokrati i dette spenningsfeltet mellom Makta som nødvendighet og Makta som potensiell trussel.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Thomas

31.08.10

Jeg har gitt litt mye pepper i det siste. Men jeg liker tross alt både bloggen din og deg. Og bloggposten over, er bare et eksempel i rekken for hvorfor jeg mener du er fremtiden til Høyre.

Du har det brede spekteret som _få_ andre har: Folkelighet, kombinert med å være lynende intelligent.

Brekk for eksempel er veldig god på det folkelige. Men ingen statsministerkandidat. Utenriksministeren er rake motsetningen, veldig intellektuell, men kan neppe kalles folkelig.

Men du mester begge deler.

Steffen HSFT

01.09.10

Jeg håper du viser manns mot på fredag og gjør alt du kan i kampen mot DLD. Vi er mange som håper og tror på dere!

Har du en mening?