Abonner via RSS eller E-post

Flerkulturelt samfunn?

Publisert den 26.08.2010 i Blogg

Stod opp kvart over fem i morges for å fly fra Mosjøen. Godt plassert på et hotellrom på Gardermoen nå. Høyres gruppekonferanse. Kunne egentlig tenkt meg å blogge om dagens innlegg i Tanta. Det flerkulturelle helvete. Men jeg har et par andre ting som må gjøres unna (skriver på innledninger til en antologi om konservatisme som forhåpentligvis kommer tidlig neste år, akkurat nå jobber jeg med Roger Scruton). En kommentar er det allikevel tid til: alle synes å anta at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn, men er det virkelig slik? Jeg tenker ikke på det faktum at Norge i all tid har hatt kulturelle minoriteter innenfor grensene; forsøker heller ikke å underslå at vi har fått et langt større innslag av andre kulturer de siste tiårene; men gjør virkelig det at vi blir flerkulturelle? Det impliserer at i dagens Norge eksisterer flere kulturer side om side som like viktige, like fremtredende. Men det underslår et vesentlig faktum. Vi har kulturelle minoriteter, men norsk majoritetskultur (definisjonen og forståelsen av hva det er får vente til en annen gang) er fortsatt totalt dominerende. Ikke bare det; hva er det en somalier, vietnameser, palestiner, chilener og amerikaner i Norge har til felles? Jo, at de bor i Norge og forholder seg til norsk kultur. Å inkludere nye minoriteter i norsk kultur er nøkkelen til integrering. Det betyr også at kulturen må videreutvikles, ikke lagres på norgesglass.

Del på Facebook | Del på Twitter

4 Kommentarer

Geir Hansen

26.08.10

Viderutvikle norsk kultur? Sikkert en prosess som alltid foregår og har foregått, men ikke med påvirkning fra masseinnvandring og ghettoer. Det fungerer nemlig ikke.

Da blir det Balkantilstander

27.08.10

Torbjørn. Hvor går grensen mellom videreutvikling og oversvømmelse?

Hver gang det blir født ett barn i Norge, tar de rødgrønne inn minimum en innvandrer.

En betydelig andel av de innvandrerne er asyl, henteekteskap, og noen flyktninger.

Hvor ønsker vi oss om førti år? Saklig spørsmål vil jeg si.

Hvis du har en meningsmotstander som sier at dagens linje er feil, er da alternativet til dagens linje et Norgesglass?

Du må være litt mer nyansert enn det Torbjørn. Av respekt til leserne dine.

Hvis Norge hadde valgt en dansk linje, og dermed tatt inn 10% _mer_ enn EU-snittet, er det et Norgesglass? Nei, jeg skal slutte å henge meg opp i det begrepet. Men jeg synes at når noen skriver en spisset kronikk, med standpunkt du er uenig i, så bør DU også reagere når VG ringer Tore Tvedt(!), for å sose han opp i det her.

Neste gang kan det være deg avisen bruker skitne knep mot. Og det der det synes jeg var LANGT over streken.

Avisene bør ikke få holde på slik.

****************
Her hører du at VG har ringt Tore Tvedt:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10018099

Jeg er enig i det du skriver om at vi ikke er et flerkulturelt samfunn. Oslo er det, men resten av landet er det ikke.

Men til poenget mitt, jeg synes du også bør vise ansvar når VGs reportere gjør slik de gjør.

Torbjørn Røe Isaksen

27.08.10

Hei Thomas,

jeg er enig i at VGs kobling av kronikken til nazisten Tvedt var over streken. Debatten Tybring-Gjedde tar opp er absolutt relevant, jeg synes bare han gjør det på en overdrevet, panisk og unyansert måte.

Jeg tror to ting er viktige:
– Jeg tror integreringen jevnt over vil gå bedre jo lengre folk har bodd i Norge, mao tror jeg vi til en viss grad må ta tiden til hjelp. Jfr. eks. tallene for høyere utdanning blant norsk-pakistanere. Men forutsetter også at det ikke blir for store parallellsamf. i deler av miljøene.
– Selve innvandringspolitikken må strammes inn, særlig asylpolitikken. Men dette oppfatter jeg det er bred enighet om fra AP til Frp, selv om Frp strammer enda mer inn.

27.08.10

Jeg tror også at det bedrer seg over tid. Jo flere generasjoner det går, jo likere verdisyn får vi. Jeg er også glad over tallene som viser at norsk-pakistanere er aktive på skolebenken. Veldig glad. Nok til at det ville vært en kronikk (no pun, jeg mener det).

Parallellsamfunnene er noe jeg også vil unngå. Hvis vi får store grupper som lever i «ghettoer» så vil jeg si at vi har mislykkes. Norge har hatt flere kulturer i samfunnet vårt før, men slike tilstander som dagens tilstand skal man lete lenge etter.

Jeg mener at grunnen til at vi får slike samfunn ikke bare er integrasjonspolitikken, men også tempoet vi tar inn nye i. Hvis vi ender opp med tilstander lik det vi ser utenfor Paris (parallelle samfunn, med lite til felles med resten) så føler jeg at jeg har sviktet hvis jeg ikke bidrar til å hindre det. Vi er ikke der nå. Men vi er på vei.

Vi kan ikke lede an å ta inn flest asylsøkere, fra de kulturene vi gjør, og ikke tro at vi ender der.

Hvis vi hadde hatt et litt mer rimelig tempo, så hadde det gått mye glattere. Og asylinnvandrerne som er her ville (tror jeg) hatt det bedre.

Kronikkforfatterne brukte ordene at det er forskjell på «å barbere seg og å skjære av seg hodet», akkurat de ordene ville jeg ikke brukt, litt for spisset, men jeg forstår hva de mener. Tempoet vi har nå, er for høyt.

Arbeiderpartiet sier også at de ønsker å stramme inn. Men ønsker ikke å gjøre noe for at det (enorme!) antallet søkere skal gå ned. Vi – som eneste land i Europa – tar i mot søkere som først har søkt Hellas.

Erna fikk et kallenavn jeg synes hadde en ufortjent negativ undertone (Jern-). Sannheten er at hun gjorde en langt bedre jobb. Og slike tiltak som å øke antallet asylsøkere, ved å ta inn andre sine, ville hun aldri ha gjort.

Det gjør arbeiderpartiet nå.

Når Hellas har problemer med sine, burde vi heller støtte Hellas økonomisk, enn å ta inn enda flere asylsøkere selv. På toppen av de vi allerede har.

Linje to i første posten min manglet kildereferanse. Her er den: http://www.ssb.no/befolkning/

Har du en mening?