Abonner via RSS eller E-post

Det sublime og vakre, men hvor er det glade?

Publisert den 18.08.2010 i Blogg

Jeg har vært noen dager i London. Byen er ikke så vakker som Roma, ikke så sjarmerende som Paris, ikke så ståkete som Tokyo og kanskje ikke like trendy som New York (?). Men det er noe med engelskmennene. I hvert fall er det noe med historien deres, fra Elisabeth til Disraeli, fra den ærerike revolusjonen til Churchill.

Et av besøkene var på Tate Britain og Tate Modern. Tate Britain har en av verdens største samlinger Turner-malerier. På den nåværende utstillingen har de blitt koblet sammen med verker fra romantikken. Men ingen av maleriene jeg så hadde den samme utstrålingen, gløden, som Turners malerier.

turner10

En annen utstilling ga et nytt bekjentskap. Fotografen August Sander og hans dystre bilder av vanlige tyskere, fra bønder til overklassen til nasjonalsosialister. Det er noe i blikkene deres som Sander fanger som gjør at virkeligheten virker så hard, tilværelsen så alvorlig.

august sander farmer form westerwald 1910 photoinduced_com

I innledningen til utstillingen om Turner og Romantikken ble det henvist til Edmund Burkes verk om det sublime og det vakre. Turners motiver er uten tvil sublime. Sanders fotografier er derimot lavmælte, realistiske og alvorlige. Det slå meg under besøkene på Tate-galleriene at svært få kunstverk handler om glade mennesker eller gode situasjoner. Nå er lykke på mange måter (om enn ikke alle) mindre interessant enn andre aspekter ved det menneskelige, men jeg syntes allikevel det var slående. Jeg lurer på om det ikke utelukkende har med hva som fenger og fascinerer å gjøre? Kan det være at det faktisk er vanskeligere å lage kunst som handler om lykke og glede?

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

Thomas

27.08.10

Flotte bilder. Spesielt det nederste.

Picasso er en som har vært kritisk til fotokunst. Han sa at hvis man ville gjengi virkeligheten i et kunstverk, så var det bare å bruke fotoapparatet. Men jeg mener han sannelig tar feil. Fotokunst er høykunst. Det nederste bildet fanger mer følelser enn et vanlig abstrakt Picasso-verk.

Thomas

27.08.10

Foto er ikke bare-bare. Det er ikke lett.

Har du en mening?