Abonner via RSS eller E-post

Du lovet meg en rosehage

Publisert den 23.07.2010 i Blogg

Måling er måling, valg er valg. Allikevel sier målinger noe om stemningen i folket. Trolig.

I går kom det en måling som viser at Høyre er største parti i landet, skal vi tro mediene. Det er strengt tatt ikke det målingen viser. Den viser at Høyre på denne målingen er større enn Arbeiderpartiet, men helt marginalt og godt innenfor feilmarginen. Det mest interessante med slike målinger er ikke tallene i seg selv, men hva tallene skjuler. For eksempel er det høyst relevant om Høyres oppslutning øker fordi mange velgere går fra Arbeiderpartiet til Høyre, eller om oppslutningen øker fordi Høyre-velgerne er fullmobilisert (få sier de vil bli i sofaen om det var valg i dag), mens mange AP-velgere sier at de vil bli i sofaen. Det er generelt lettere for et parti å vinne tilbake velgere som har satt seg i sofaen, men som i utgangspunktet sympatiserer med partiet, enn velgere som har gått til det steg å bytte parti. Dessverre klarer ingen medier å si noe substansielt om slike tema.

Målinger, enten de går kraftig opp eller kraftig ned, har en viktig, ubestridelig konsekvens. De endrer dynamikken i debatten, narrativet om du vil (tilgi den postmodernistiske språkbruken). For et år siden var medianarrativet at Høyre gjorde det dårlig, nå blir det interessante spørsmålet hvorfor AP gjør det dårlig. Det gjenspeiles også i TV-bildene. Raymond Johansen får ikke gitt bort noen roser på NRKs klipp. Hadde målingen vært god for AP ville trolig klippet vært av velgere som takker ja og smiler. Men AP har et problem. De lovet en rosehage, men klarer ikke å levere.

Men, jeg er ingen surpomp. I hvert fall ikke bare en surpomp. Jeg gleder meg over gode målinger, men nøkternhet er en konservativ dyd. Og politikk er en risikosport.

Del på Facebook | Del på Twitter

4 Kommentarer

23.07.10

Ja, vi skal aldri ta noen seire på forskudd – i alle fall ikke når det er mer enn ett år til neste valg. Den tabben gjorde Frp sommeren 2008 – hvor de gikk ut og presenterte hva en ren Frp-regjering skulle bruke de 100 første dagene på å gjøre.

Allikevel tror jeg at vi kan glede oss over en stemningsendring, og at det – selv i de meste innbarkede AP-bastionene i Oppland, Hedmark, Telemark og Nord-Norge, nå er velgere på glidning. Om de ikke havner hos Høyre først, er det også flere som har beveget seg bort fra AP, via Frp og mellompartiene, og som så ser det vi har sett lenge; det er bare ett parti i Norge som kombinerer ansvarlighet, nytenkning og respekt. Alt godt i ett parti – i alle fall nok til at det er mulig å stemme på det.

Et eksempel på stemningsskiftet finner vi hos NRK Oppland:
http://nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.7220848

Så Torbjørn, selv om jeg er enig i at vi ikke skal ta helt av og i alle fall ikke skal hovere, mener jeg at vi fortjener litt champagne – i alle fall en cava eller en aldri så liten cremant..

23.07.10

Polls are for sheep 😉

Jan Johansen

26.07.10

Hehe, godt poeng Torbjørn. Det var ikke lett å få gitt bort roser nei 🙂

Jeg er helt enig i det nyhetsankerne sa i innledningen; om at det har vokst frem en kraftig misnøye i Arbeiderpartiet, om måten det blir styrt på.
Jeg har lenge stemt på de, jeg har lenge vært medlem, men nå er det slutt. Eliten i partiet distanserer seg sånn fra velgerne. De lytter ikke, og er heller arrogante.

Et veldig tydelig eksempel på en slik distansasjon fra velgerne er i asylpolitikken. Flertallet ønsker ikke dagens venstrepolitikk. Flertallet ønsker ikke at Norge skal være Europas dumpingsted for asylanter. Men de rødgrønne har gjort oss til det. Nå har de til og med begynt å overta flere av Hellas sine asylsøkere.

Torbjørn: Hvorfor kan vi ikke finne løsninger hvor vi hadde støttet f.eks. sør-europeiske land økonomisk, slik at de kan håndtere det? Mener du at det er riktig at Norge tar over mange av Hellas sine asylsøkere?

Slik det er nå tar vi inn 436% mer enn Danmark.
Vi tar inn over 5 ganger mer enn Europa, folketallsjustert. Og folketallsjustert er det bare _to_ land i hele Europa som innvilger flere asylsøknader enn oss: Kypros og Malta.

Håper på et ærlig svar. Bør vi fortsette med det å overta flere av Hellas sine asylsøkere?

nn

02.08.10

Jeg har bytta til Høyre, tror jeg, kanskje. Fra SV. Det eneste jeg har panikk for er privatisering av helsevesenet, og salg av landets arvesølv. Hver gang det kommer opp får jeg angst. Og så skremmer tanken på FrP meg masse, så selv om jeg stemmer på Høyre i en idealsituasjon kan det godt hende at Siv Jensen klarer å skremme meg vekk. Men da blir det nok Venstre i stedet, jeg er lei av de rødgrønne nå.

Har du en mening?