Abonner via RSS eller E-post

Verdens hotteste modell

Publisert den 21.06.2010 i Blogg

Den nordiske modellen. Den skandinaviske modellen. Den norske, danske eller svenske modellen. Uansett hva du kaller den, vår måte å organisere samfunnet på har blitt hot de siste 5-10 årene. Attraksjonen har ikke minsket etter finanskrisen. Ryktene sier sågar at når det kinesiske kommunistpartiet stiller mannsterke opp på Arbeiderpartiets kontor, er det for å lære den norske modellen av modellens mor, Det Kongelige Norske Arbeiderparti. Nå ber grunnleggeren av Davos, Klaus Schwab, alle om å se til Skandinavia.

Det kan det være mange gode grunner til. De skandinaviske landene er stabile, har god beskyttelse av kontrakter og eiendom (tenk Russland som kontrast), har relativt åpne økonomier, en velutdannet befolkning og siviliserte fagforeninger (ikke som i for eksempel Frankrike hvor fagforeningene bokstavelig talt er styrt av kommunistene). Vi har også vist en fantastisk evne til reform og endring, ikke minst i Sverige under sosialdemokratene på 90-tallet.

Samtidig er det verdt å være obs, for når begreper som den norske eller nordiske modellen tas i bruk her hjemme, handler det ofte om politisk retorikk. AP har adoptert begrepet for å stemple andre partier som «unorske» og fremheve sin egen fortreffelighet. Som om utviklingen av Norge startet i 1945 og hadde pause mellom 65 og 71, 72-73, 81-86, 90, 97-00 og 01 til 05. Men det som virkelig avslører APs forsøk på å monopolisere den nordiske modellen for sosialdemokratiet, er utviklingen i våre naboland. I Sverige har de borgerlige styrt i fire år, og Moderaterne gjør det svært godt på målingene. I Danmark har de borgerlige styrt siden 2001. Hvis begrepet «den skandinaviske modellen» skal gi mening må vel også våre naboland være med, og det selv om de har borgerlig styre.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

21.06.10

Ja, la oss ta med våre naboland som er styrt av de borgerlige. Hvor mye har arbeidsledigheten økt i Sverige for eksempel? Det vil si Siden Reinfeldt-regjeringen tok over?

De facto og historisk så er den norske modellen eller den skandinaviske modellen (kjært barn har mange navn) er sosialdemokrati i praksis.

Det blir litt malplassert (til tider) å kalle det for den nordiske modellen – siden Island er også en del av Norden og vi vet jo alle hvordan nyliberalismen ødela den idylliske øyen til Snorre Sturlasson.

Haakon

23.06.10

Hei Torbjørn.
Det er lett å remse opp tidene AP ikke satt i regjering.
Men – det som er viktig er ikke hvem som styrte, men hvem som utformet politikken det ble styrt etter.

Det vil si at mindretallsregjeringer ble påvirket av andre partier til å lage den modellen vi har i dag.

Syse måtte ha med seg folk, han. Han kan ikke ta æren for det som ble utredet alene. Således under Gro. Skattereformen der kapitalskatten ble senket fra over 70 til 28% skjedde under Gro. Det skapte enormt med muligheter og arbeidsplasser. Men, det skjedde med henne i mindretall og det var andre som var med å få det til.

Så – når Kgl AP tar æren for den nordiske modellen (!!!) glemmer de ikke bare at det har vært andre regjeringer. De glemmer også demokrati og Storting.

Bare litt betraktninger fra meg, Torbjørn.

Har du en mening?