Abonner via RSS eller E-post

Har Manifest snublet?

Publisert den 16.06.2010 i Blogg

Manifest Analyse ble opprettet for å være en venstreradikal variant av tankesmien Civita. De har markert seg i debatten, blant annet har Magnus Marsdal vært sentral i diskusjonen om sykelønn. Marsdal, som har gjort en karriere av å skyte på sosialdemokratiet fra ytterste venstre fløy, har de siste årene blitt en markant figur i norsk mediadebatt. Ikke så rart. Han er kvikk i replikken, radikal (selv om han ofte fremstår som mer moderat enn han egentlig er) og usannsynlig frekk. Han er kort sagt en «artig debattant». Det er faktisk ikke mange som våger å kalle Norges statsminister «mannen uten egenskaper». Til tider har jeg selv blitt imponert over Manifest Analyse sitt arbeid. Jeg deltok blant annet på deler av deres årskonferanse, og syntes arrangementet var både godt og interessant. Det holdt balansen mellom radikalitet og seriøsitet, programmet var godt nok til å være interessant også for en høyremann, men samtidig venstrevridd nok til å være utfordrende.

I det siste er det mye som tyder på at Manifest Analyse har snublet, i verste (eller beste) fall gått på trynet. Det begynte med Marsdal og Volds angrep på Oslo Freedom Forum og arrangør Thor Halvorsen. Angrepet var nøye planlagt og kalkulert. Det skulle ikke bare sette debatten, men ødelegge for OFF og indirekte Civita, en av de norske samarbeidspartnerne. Det var ikke tilfeldig at angrepet kom på konferansens åpningsdag. Ei heller at Marsdals ønskede debattmotstander var Kristin Clemet. Manifest fulgte opp kronikken med flere angrep og hevdet blant annet at hele OFF var et PR-stunt for å skaffe oppslutning til opposisjonen i Venezuela. Jeg blogget om saken her.

Så svarte Thor Halvorsen. Ikke med skjellsord eller hån, men med et grundig notat som i detalj går gjennom anklagene mot ham selv, hans familie, organisasjonen og OFF. Notatet er drepende, så vidt jeg kan se. Det har trolig andre sett også. Blant annet hadde Morgenbladets Frank Rossavik en skarp kommentar mot Marsdal i fredagens utgave. Rossavik selv har bakgrunn i SV. I dagens Klassekampen kan man på baksiden lese en ironisk kommentar til Manifests konspiratoriske analyse. I «venstresidens egen dagsavis».

Saken illustrerer kanskje et større problem for Manifest Analyse. De ønsker å være radikale og relevante samtidig. Men med angrep som det mot OFF bidrar de i stedet til å sementere inntrykket av seg selv som venstreradikale, langt utenfor den politiske mainstreamen og følgelig uten reell innflytelse. Det indirekte forsvaret for Hugo Chavez plasserer dem i en venstretradisjon som aldri har vært i nærheten av regjeringskontorene, kanskje med et lite unntak for Audun Lysbakken. Jo, Manifest kan alliere seg med ytterste venstre fløy i LO, men heller ikke de har stor innflytelse.

Mitt klare inntrykk er at vanlige sosialdemokrater har et svært så anstrengt forhold til Marsdal og Manifest. Kanskje ikke så rart. Mannen har skapt en karriere på å kritisere og håne Arbeiderpartiet fra venstre. Det betyr at Manifest har isolert seg i det politiske landskapet. Det er en tenketank som ikke har øret til noen sentrale politikere.

Ryktene sier at sosialdemokrater selv ønsker å starte en ny tenketank. Manifest er ikke for dem. Jeg har også lagt merke til at Rune Slagstad, som satt i Manifests råd da tenketanken ble opprettet,  nå er ute. Jeg kjenner ikke årsaken, men man kan jo spekulere i om Slagstad, hvis prosjekt har vært å forene liberal rettsstatstankegang med sosialisme, slett ikke følte seg hjemme blant kadrene på ytterste venstre fløy.

OPPDATERING: Manifest har svart på denne bloggen. Du kan lese svarene deres her.

Del på Facebook | Del på Twitter

2 Kommentarer

16.06.10

Bra innlegg, og langt mer grundig enn min egen lille kommentar. Til gjengjeld byr jeg på Thor Halvorssens grundige svar til Manifest (og alle andre interesserte) i pdf-format, sammen med link til Frank Rossaviks kommentar i Morgenbladet. De finnes på http://tthoro.wordpress.com/2010/06/12/marsdal-manifest-og-thor-halvorssen/ .

[…] nevnte også at Civita samarbeider med Oslo Freedom Forum, og virket ikke det spor påvirket av kritikken fra Manifest Analyse og […]

Har du en mening?